Hogyan táplálkozz egészségesen: 10 egyszerű módszer az egészségesebb mindennapi étkezés eléréséhez


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 535

Nagyon sok tanácsot hallani az egészséges étkezéssel kapcsolatban, és őszintén szólva néha kicsit túl sok információt kapunk. Főleg akkor nehéz mindenre figyelni, amikor éhesek vagyunk. Emlékszel, amikor kiskorodban az evés csak annyiból állt, hogy kinyitottad a szádat, megrágtad az ételt, és csak élvezted? Hát igen, azok egyszerűbb idők voltak. Most már nem tűnik olyan egyszerűnek az egészséges étkezés. Az új trendek, divatok és szuperételek között a helyes étkezés, nos, bonyolulttá vált.


Sok tanács kering arról, hogyan táplálkozzunk egészségesen, és őszintén szólva néha túl sok mindent kell észben tartanunk. Főleg ha éhesek vagyunk (vagyis mindig). Emlékszel, amikor kiskorodban az evés csak annyiból állt, hogy kinyitottad a szád, megrágtad az ételt, és csak élvezted? Hát igen, azok egyszerűbb idők voltak.


1. Alkalmazd a mediterrán étrendet.


Úgy egyél, mint egy turista Görögországban. Bár a naplemente az iroda melletti parkban nem olyan szép mint az égei tengerparton, de egy tál grillezett hal és friss zöldség egy pohár borral pont olyan finom a Georgia-i Athénban, mint a görögországi Athénban. A mediterrán ételekben, például a hummusban, olivaolajban és fetasajtban lévő szívbarát zsír, ásványok és antioxidánsok csökkenthetik a szívbetegség kockázatát.


2. Egyél olyan ételeket, amiket te magad is tudnál termeszteni.


Nincs semmi gond azzal, ha néha feldolgozott ételt kívánsz (néha egy zacskó chipsnek nem lehet ellenállni!). De ha összességében egészségesebben szeretnél vásárolni, akkor keress olyan termékeket, melyeket minimális mértékben dolgoztak csak fel.


3. Képezd magad!


Az egészséges életmód az egyik legfelkapottabb téma 2020-ban. A róla szóla könyvek tárháza kimeríthetetlen. Látogass el egy helyi könyvesboltba és vásárolj magadnak néhány hasznos könyvet. Az olvasással nem csak taníthatod magadat, de segíthetsz agyadnak lekattanni a folyamatos csábításokról is.


4. Egyél ropogós ételeket!


Azok a harapnivalók, amik jó ropogósak—almára, zellerre, borsóra és mogyoróra gondolunk—tovább dolgoztatják szádat, mint azok az ételek, melyeket szürcsölsz. Minél többet rágsz, annál lassabban eszel, és így a testednek több ideje van a telítettség érzését keltenie.


5. Egyél óvatosabban!


Ha leülsz ennni, próbálj meg minden falatot jól megízlelni. Főleg az első párat, hiszen ezeket fogod a legjobban élvezni. Kb. 20 percre van szüksége az agyadnak arra, hogy rájöjj, tele vagy. Ha nagyon gyorsan tömöd magadba az ételt könnyen előfordulhat, hogy többet eszel, mint kéne, és úgy fogod érezni magad, hogy nagyon tele vagy.


6. Igyál több vizet!


A hidratáltság segíti a tested megfelelő működését, és biztosítja azt is, hogy nem fogsz többet enni, mint kéne. Alapvetően semmi károd nem származhat egy pohár víz megivásából.


7. Távolítsd el a nassolás állandó kísértését!


Ha csak annyit kell tenned, hogy elsétálsz a kamrához, akkor meg fogsz ragadni valamit és meg fogod enni. De tegyük fel, hogy fel kell venned a cipőd és el kell vezetned a boltig. Hidd el, a lustaság fog győzni.


8. Ha nincs lehetőséged friss gyümölcsöt venni a fagyasztott is jó!


A helyi bio termék a környezetednek és az egészségednek is jobb, de ha nincs lehetőséged ilyet beszerezni ne egyből egy zacskó chipset válassz inkább. A fagyasztott, konzerv és friss gyümölcsben hasonló mennyiségű tápanyag van.


9. Vacsorázz a vacsoraasztalnál!


Bár sokat ülünk, vacsoránál mégis ritkán maradunk nyugton. Minél kevésbé vagy zavart vagy stresszes állapotban evés közben, annál hatékonyabban tudja a tested felvenni a tápanyagokat. Kapcsold ki a tévét, hagyd el íróasztalodat és ülj le nyugodtan, mielőtt nekiállsz enni.


10. Vigyázz a sok cukrot tartalmazó italokkal.


Tele van vitaminokkal! Rengeteg energiát ad! A boltok polcai roskadoznak a sok színes, ötletesen elnevezett ital alatt, amelyek egészségesnek tűnhetnek, de lényegében csak cukrozott vízről van szó. Ne hagyd, hogy a címkék megtévesszenek. Ha nem sima víz, kávé vagy tea, akkor édességnek számít. Ha egészségesebb iszogatásra vágysz, próbáld ki a citromos vagy mentás jeges teát vagy a szénsavas vizet egy kis gyümölcslével.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták