2020-as divat a pezsgő Sanghajban


Hozzáadva: 2020. Május 12. Megtekintve: 671

Az utóbbi egy évtizedben a sanghaji divat fokozatosan átformálódott. A gazdasági fejlődés hihetetlen gazdagságot teremtett a városban. Ennek következtében szinte minden meggazdagodott polgár luxuscikkbe bugyolálta magát, azonban ez mára átalakult eklektikus formára. Ez az új irányzat az első generációs belpiacon született divatsztárokból alakul és önmagunk kifejezésére teremtődött.


Sanghaj nevezetes Wukang utcáján, amely a francia telepesek által alapított városrész nyugati részén található minden szombat reggel kattognak a kamerák, amelyek divat modelleket kapnak lencsevégre. A Ferguson utca egy művészi beütésű résszel van kibővítve, ahol minőségi virágosok, kávézók kiállítások várnak ránk. A sertés-pités kalapban pózoló lányokat, telitalpú Adidas edzőcipőben és retró baseball dzsekiben megjelenő modelleket fotózzák a micisapkás fotósok.


Tovább haladva az utcán láthatjuk, hogy három, négy bubifrizurás humoros pólós srác egy piros sapkás, Supreme dzsekis, vissza-a-jövőbe stílusú gördeszkával felszerelt fekete nadrágos szigorú, de laza hölgyeményt kap lencsevégre.


Így néz ki tehát ma Sanghaj. Ezekkel a szavakkal lehet jellemezni. Bátor, magabiztos és eklektikus. A 2010-es években mindent megtalálhattunk itt a Louis Vuitton táskáktól kezdve a feleség-verő mellényeken át. A gazdagok megőrültek a márkás nyugati termékekért. A Made in China más termékeket másolt. Ma a fesztelen kávézók, lemezboltok, a retró üzletek Sanghaj francia negyede legalább annyi Instagram-képes helyi menő arcot gyűjt össze, mint Harajuku Tokióban, Kreuzberg Berlinben vagy Greenpoint New Yorkban.


A divat eddig arról szólt, hogy mindenki kifejezte társadalmi hovatartozását. Most inkább az egyéniségen van a hangsúly. De mi is történt pontosan?

Sanghaj mindig is Kína legkitekintőbb városa volt. Az a hely, amely leginkább vevő volt a nyugati ideákra. Sanghaj helyi fiataljai egyre inkább adnak a finomkodásra. Ezzel egyidőben erősödik a kínai identitás kifejezése is. Ekkor megjelenik a kétpólusú stílus, amely ötvözi a régit és az újat. A kínait és a nyugatit. Egyre inkább terjed az a nézet miszerint nem probléma az, ha valaki kitűnik a tömegből.


Az eklektikus stílus sok helyi tehetségnek segített ebben. Egyre több az olyan pályakezdő, akinek van mondjuk egy gyára és szeretne saját termékeket tervezni, ezeket létrehozni. Nem ritka, hogy ezek a tervezők Párizsban, Londonban vagy Milánóban tanulták a divatos ruhák tervezésének csínját-bínját.

2009 környékén Sanghajban nem volt több mint 10 egyedi márka. Ma, tíz év elteltével több, mint 100 van. Ezek közül az egyik Shushu/Tong, amelyek Liushu Lei és Yutong Jiang alapítottak. Ők Sanghajban találkoztak egy iskolában és a londoni College of Fashion-ben tanultak együtt. Miután végeztek hazatértek és a japán anime világán alapulva vállalkozásba kezdtek. A tavalyi bemutatójuk a sanghaji divathéten és korai 80-as évekbeli francia-japán művészfilmen alapult, amely a nők egyenjogúságával foglalkozott és egy kínai művészi nappaliban játszódott.


Az előbb említett sanghaji divathét az évek során a kezdeti egy-sátoros méretéből hatalmas eseménnyé nőtte ki magát és több száz show műsornak ad otthont. A legnagyobb divattal kapcsolatos esemény Kínában, amely Ázsiában felveszi a versenyt minden más országgal. Sanghaj valóban divat fővárossá vált.

Ismerjük meg Sonja Long Xiao-t. Egykor repülőgépes személyzetként dolgozott és jelenleg egy divat üzletet üzemeltet a Xintiandi Style bevásárlóközpontban, amely a sanghaji divat főhadiszállásának tekinthető. Üzlete a világ minden sarkából tartalmaz egyedi tervezésű ruhadarabokat. Köztük van JW Anderson és Simone Rocha is. Találhatunk itt elemeket akár a 60-as és 70-es évekből is. Eszünkbe jut a Rolling Acid, amely ellentmondást és szabadságot ünnepel.


Az 1990 után született gyerekek teljesen mások. Rájuk építjük márkánkat, de itt kevésbé a luxusról van szó, sokkal inkább a karakterről, személyiségről és egyéniségről. Nem félnek attól, hogy bátrak legyenek. Csodálkozol, hogy az utcán ennyire őrült a divat? - mondja a tervező.


Long Xiao ezt megelőzően a Pradánál és a Versace-nél dolgozott, viszont szerette volna megteremteni a hidat az alantas és a magasztos között. Az Alter mindenhonnan befogad márkákat, nem tekintve azt, hogy honnan származik a darab. Ha jó a tervezés, a darab bekerül a boltba. Az Alter missziója a sanghaji divat tér megbotránkoztatása. Hasonló hozzá a Jinnnn, amelyet Jin Chong Yu alapított 2015-ben. A punk divaton alapuló márka mottója: “Légy rossz, légy Jinnnn!”.


A tervező úgy tartja, hogy az új irányzatok egyre nagyobb magabiztossággal kapnak szárnyakra abban a Kínában, amely lassan nem csak gyártja a ruháidat, hanem tervezi is. Ne csak a divatra gondoljunk. A technológia újítások, amelyek Kínából erednek, ilyen a WeChat vagy az Alibaba letarolták a pályáról a nyugati riválisokat. Okostelefon márkák között megjelent a Huawei a Xiaomi és az Oppo, amely szinte elpusztította a Samsung-Apple duopóliumot.


Kína legismertebb állami méltósága Peng Liyuan, aki a kínai divat-trendeket irányítja kijelentette, hogy csak és kizárólag Kínában tervezett ruhákat hajlandó viselni ezzel kijelölvén az utat a kínai divat számára. Long Xiao továbbá azt mondja, hogy felismerték, hogy ez nem az óvodai homokozó, ahol csak próbálkoznak a dolgokkal. A tét a divatvilág uralmának átvétele. Az emberek, főleg a fiatal generáció egyre inkább a kínai termékeket választja.


Ezzel egyidőben egy másik, valamivel csendesebb forradalom is mozgolódik Kínában, amely folyamatosan felfedezi és újra átéli nemzeti hagyatékait. A Sanghaj Xintiandi kerületében található Shang Xia márka boltja megér egy pillantást. Magyarul fent-lent nek lehet lefordítani, hiszen neve a 上 és a 下 írásjegyekből tevődik össze. Itt tehát az ellentétekről van szó. Kelet és nyugat. Modern és tradicionális. Az üzletben kasmír öltönyöktől kezdve szögletes Han dinasztiabeli ruhákat és Ming dinasztiabeli szénszálas székeket is találhatunk. Száz százalékban kínai tradíciókban gyökerező tervezés. A kivitelezés viszont abszolút mai.


A Shang Xia-t 2010-ben alapította Jiang Qiong’er, aki egy sanghaji születésű tervező és vállalkozó. A márkát a francia divat óriás a Hermès birtokolja, de a hangsúly a kínai mesterségek újjáélesztésén van. Fazekasság, divat, bútor készítés és mindezekez egy kicsike modernitás. A gyönyörű kínai hagyatékokat, amelyek a múzeumokban hevernek újjáélesztik és viselhető formába öntik őket.


Maga a stílus elegáns és kétségkívül sznob-kategóriás, de ettől függetlenül nagyon jól passzol az új irányzatokhoz, amelyek az egyéniséget és a szabadságot vizionálják a Wukang utcán Sanghajban. Az utóbbi 5 évben a tradíciók újjászülettek. Erre nagy szükség van, hiszen sokan Kínára a mai napig úgy tekintenek, mint a hamisítványok országa, amely nem rendelkezik hagyományokkal, a kreativitás nem ismert fogalom. Ez most gyorsan változik. Főleg a fiatalok körében, akik keresik a múltat és az abban rejlő kulturális örökséget. Sokkal kreatívabbakká váltak. Keverik az mintázatokat. Teát és kávét isznak Shang Xia sálban és a nagyi pólójában.


Hozzászólások (1)

anita l. 2020.05.12 01:05

Egyszer nagyon megnézném!


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták