A konyhai biztonság alapvető szabályai


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 514

Főzni élvezetes, de a konyhai biztonságnak mindig előtérben kell lennie. Számos olyan berendezés és környezeti kockázat vesz ilyenkor körül bennünket, melyek nagyon veszélyesek lehetnek. Éles tárgyak, például kések, nyílt tűz a sütőnél, elektromos készülékek és konyhaszerte baktériumok vannak jelen.


A konyhai biztonság alapvető szabályainak betartása jó szokás, melyet érdemes neked is kifejlesztened magadban. Mindig nagyon figyelj arra amit csinálsz a konyhában, mert egy kis hiba komoly sérüléshez vagy balesethez vezethet. A komoly sérülések és a baleset elkerülése érdekében: mindig jól figyelj arra amit csinálsz, készíts tervet a konyhai tisztaság megőrzésére, valamint mindig legyen nálad megfelelő biztonsági felszerelés. Az is fontos, hogy tudatában legyünk ki van körülöttünk – gyerekeket például soha ne engedjünk a konyhába!


A késeket egy fa tartóban vagy egy fiókban tárold. Ügyelj arra, hogy a kések gyerekek számára hozzáférhetetlen helyen legyenek.


Soha ne főzz laza ruhában és a hosszú hajat célszerű felkötni. Ezzel elkerülheted, hogy valami lángra kapjon (arról nem is beszélve, hogy így nem igazán kerülhet haj az ételbe!).Soha ne főzz úgy, hogy lelógó ékszereket viselsz. Egy karkötő például könnyen beakadhat egy edény fogantyújába.Tarts a közeledben edényfogót és használd is! Vigyázz, ne hagyd nyílt láng közelében.Az edények fogantyúit fordítsd el a tűzhely elejétől. Így a gyerekek nem tudják megfogni őket a felnőttek pedig nem tudnak beléjük ütközni, ha nincsenek útban.Ne hagyd, hogy a hőmérséklet-érzékeny ételek csak úgy a konyhában maradjanak. A nyers hús vagy hal és bizonyos tejtermékek nagyon gyorsan romlanak, így azonnal tedd őket hűtőbe vagy fagyasztóba.A kiömlött folyadékot azonnal töröld fel. Tartsd szárazon a padlót, nehogy valaki megcsússzon és elessen.A nyers húst különítsd el a többi ételtől amikor tárolod. Ezzel az óvintézkedéssel elkerülheted a káros baktériumok az egyik élelmiszerről a másikra történő terjedését.A nyers hússal való munka előtt és után moss kezet. A kezek gyakorlatilag tehervonatként szállíthatják a baktériumokat.Vegyél a konyhádba egy tűzoltókészüléket. Lehet, hogy sokat nem segít a cherry jubilee elkészítése közben, de segít a balesetek megelőzésében. Mindent tegyél meg egy konyhai tűz elkerülése érdekében, de néha a dolog nem rajtad múlik. Tehát jobb, ha tudod hogyan kell használni a tűzoltókészüléket mielőtt tűz ütne ki. A lángok közepette nem pazarolhatsz időt az útmutató olvasgatásával.


Hogyan olts el egy konyhai tüzet?


Amikor a konyhában tűz keletkezik gyorsan kell cselekedned, hogy az ne válljon megállíthatatlanná.


Az, hogy hogyan kell reagálnod attól függ, milyen jellegű a tűz és hol keletkezett. Kövesd ezeket az utasításokat a konyhai tüzek eloltásához:


Ha tűz keletkezik a sütőben vagy a mikróban csukd be vagy tartsd csukva az ajtót és kapcsold ki a berendezést. Ne nyisd ki az ajtót! Az oxigén hiánya el fogja fojtani a lángot.Ha a sütő továbbra is úgy füstöl mintha tűz lenne benne, hívd a tűzoltóságot.Ha tűz keletkezik egy fazékban rakd rá az edényfogókkal a fedelét, majd vedd le az fazékot a tűzről és kapcsold ki a tűzhelyet. Az oxigénhiány el fogja fojtani a fazék belsejében lévő lángokat.Ha nem tudod biztonságosan rátenni az égő fazékra a fedelét vagy egyáltalán nincs is fedele, akkor használd a tűzoltókészüléked. A tűz aljára célozz, ne a lángokra.Soha ne használj vizet égő zsír eloltására! A víz taszítja a zsírt és terjesztheti a tüzet a zsír szétfröccsentésével. Használd inkább az alábbi módszerek valamelyikét:Ha a tűz kicsi, egy fedővel takard le az edényt és kapcsold ki a tűzhelyet.Dobj rá sok szódabikarbónát vagy sót. Soha ne használj erre lisztet, mert az felrobbanhat vagy fokozhatja a tüzet.Nedves törölközővel vagy más nagy nedves ruhával fojtsd el a tüzet.Használj tűzoltókészüléket.Ne dobj a tűzbe törölközőt, kötényt vagy más ruhadarabot. Valószínűleg ezzel csak táplálod és terjeszted a tüzet.Ha a tűz terjed és nem tudod megállítani, akkor küldj mindenkit ki a házból és hívd Magyarországon a 112-t! Ügyelj arra, hogy minden családtag tudja, hogyan tud biztonságosan kijutni a házból tűz esetén. Gyakorold a menekülési útvonalat!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták