3 módszer, amivel segítheted golden retrievered tovább élni


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 523

Egy átlagos golden retriever 10-13 évet él. Ez túl rövid idő a goldenimádónak, vagy úgy általánosságában bármilyen kutyaimádónak. Nem kívánunk mindannyian egy olyan világot, ahol kutyáink olyan hosszú ideig élnek, mint mi? Bár ebben az esetben az anyatermészet a felelős, mégis van pár dolog, amivel erősítheted goldened egészségét, melynek eredménye egy hosszabb élet.


Íme három fontos javaslat, amik egészségesebb, és egyúttal hosszabb életet nyújthatnak kutyádnak. Valójában nem csupán javaslatok; alapvető szabályok, amelyeket be kell tartanod, ha érdekel aranyos kis barátod jóléte.


1. Tartsd goldened karcsún


Az elhízás egy súlyos kutya-egészségügyi probléma, amely befolyásolhatja kutyád élettartamát. Valójában akár egy extra öt kilogramm is lerövidítheti goldened életét.


A túlsúly megterheli egy kutya testét és hajlamosítja ízületi rendellenességekre, magas vérnyomásra és pangásos szívelégtelenségre. Istenem, a kutyád ennél mennyivel jobb sorsot érdemel! Sok állatorvos állítja, hogy az általuk látott kutyák legalább 50%-a túlsúlyos.


A legtöbb ügyfélnek fel sem tűnik, hogy kutyájuk kövér vagy hogy a túlsúly ilyen súlyos problémákat okozhat.


Hogyan tudod megmondani, hogy kutyád ,,pont jó"-e? Ha az álló kutyát felülről nézed, akkor megkülönböztethető derékkal kell rendelkeznie, ami szűkül bordája és fara között. Bordákkal is végezhetsz tesztet: Helyezd kezeid a bordák mindkét oldalára és óvatosan nyomja meg. Érezned kell tenyereddel a bordákat az izomréteg alatt. Ha erősen kell nyomnod hogy megtaláld a bordákat, vagy ha nem találod őket, akkor tudod mit kell tenned. Holnap kezdődhet a fogyókúra!


Határoztasd meg állatorvosoddal goldened optimális súlyát.


Ha ennél kutyád kettő vagy több kilóval nehezebb, gondold át mit adtál neki enni, és hogy az a megfelelő étel-e életkorát, súlyát és életmódját tekintve. Építs bele több testmozgást a napi rutinjába. Bármilyen mozgást is végzett eddig, gyakrabban kell tennie, de persze csak akkor, ha állatorvosod is egyetért ezzel. Hagyd ki a maradékot is étrendjéből, ha a probléma részét képezi. Egy nyers sárgarépa nem fog ártani goldenednek, de egy adag burgonyapüré? Az már más kérdés!


2. Ügyelj a foghigiéniára


Az üzenet itt egyszerű: tisztítsd goldened fogait, és tovább fog élni! Egy állatorvos-konferencián (Vancouver, B.C.) végzett kutatás megállapította, hogy a kutyatulajdonosok meghosszabbíthatják kutyájuk életét pusztán a rendszeres fogápolással. Más tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák 80%-ánál 3 éves korukra kimutathatóak a szájüregi betegség jelei. Ijesztő, nemde? Miért olyan fontos a fogápolás? A lepedék és fogkő felhalmozódása a fogakon periodontális betegséget okoz. A baktériumok ezután a károsodott ínyen keresztül a véráramba jutnak, és megtámadják a vesét, májat, szívet és a tüdőt. Az eredmény: korai halál. Például a veseelégtelenség, az idősebb kutyák gyakori haláloka gyakran sérült ínnyel kezdődik. Veled is ez történne, ha nem mosnád a fogad!


Az Amerikai Állatorvosok Fogorvosi Szövetsége szerint te vagy kutyád fogorvosa és fogkeféje. Kezdd kicsi korában és szoktasd hozzá, hogy ujjaid a szájában vannak (ez szintén nagyszerű a harapással kapcsolatos neveléshez!). Nem számít kutyád életkora, sosem túl késő elkezdeni. Bár a legjobb a napi fogmosás, a heti kettő vagy akár a heti egy alkalom elérhetőbb cél lehet.


3. Mozogj goldened!


Goldened egészséges — és ami még ennél is jobb, elégedett — marad egy nagy adag napi testmozgással. Ne feledd, hogy a kutyád egy sportoló, akinek szüksége van a futásra, játékra, úszásra, az aktív tevékenységekre. A rendszeres testmozgás minden testrészét, izmát, valamint szívét és tüdejét is erősíti. Meggyőződésem, hogy napi kétmérföldes sétánk növelte goldenem egészségét és a hátralevő éveinek számát is. Állatorvosom egyetért; mindig csodálkozik izmai és életereje láttán. 15 éves goldenem minden nap megtette a kétmérföldes sétát a többi goldenemmel együtt a halála előtti napig; mindig alig várta, hogy elinduljunk.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták