6 tanulság a dzsungel királyától


Hozzáadva: 2020. Július 05. Megtekintve: 548

Nézel oroszlánokról szóló dokumentumfilmeket? Ha igen, biztosan láttad, hogy ezek a csúcsragadozók, hogyan dominálják vadászterületüket. Az oroszlánok a legerősebb állatok közé tartoznak a bolygón, akikkel senki sem mer szembeszállni. Azért hívják őket „királyoknak”, mert minden mozzanatukban van valami előkelőség. Még az étkezési szokásaikban is, hiszen régen a nemesek is 20-25-en ültek egy asztalnál, miután elfoglalták a kiszemelt földrészt. Az oroszlánok mindig vakmerőek és úgy élnek, mint az igazi uralkodók.


De az ő életük is tele van akadályokkal és problémákkal. Nem sok helye van hibának, hiszen egyetlen egy ballépés az életükbe, az uralmukba vagy az utódaikba kerülhet. Ráadásul a vadászat nem egy leányálom; sikerük százalékban kifejezve összesen 17-19. Többet kockáztatnak, az emberekhez képest, mivel soha nem kapnak második esélyt.


Láttál már valaha depressziós oroszlánt, vagy olyat, aki feladta? A vadászattal és a helyfoglalással is folyamatosan nehézségekbe ütköznek, de soha nem adják fel. Előfordul, hogy nem tudnak elkapni egy zebrát, gazellát vagy bölényt. De feladják? Nem. Legközelebb jobban próbálkoznak és sikerrel járnak.


Mi motiválja őket, hogy ne hódoljanak be az élet nehézségeinek? A válasz a túlélés. Az egyetlen dolog, ami életben tartja őket az a túlélési ösztön. Rengeteg oroszlán veszti el uralmát, a gyerekeit vagy a királynőjét más oroszlánok miatt, de soha az életben nem adják fel.


1. A célod teljesítése az egyetlen mód, hogy túléld


Tűzz ki egy életcélt és dolgozz kőkeményen, hogy elérd azt; vedd úgy, hogy nincs más alternatíva. Az oroszlánok arra születnek, hogy vadásszanak és uralkodjanak; mint ahogy te is azért születtél, hogy véghez vidd a nagy terved. Legyen a célod és a munkád motivációd forrása. Ez jón és rosszan is át fog segíteni, hiszen a hírnév múlandó, de a munka élvezete és az eredményesség örök.


2. Bukj el és legyél jobb


Az oroszlánok tízből nyolcszor kudarcot vallanak a vadászattal, de ettől csak még ügyesebbek és precízebbek lesznek; emiatt pedig egyre nagyobb állatokat képesek levadászni, amikkel a családot etethetik. Nekünk is hasonlóképpen kéne magunkba szívnunk a bukást és erősebben felállni minden egyes alkalommal. Muszáj, hogy tanulmányozzuk és megértsük sikertelenségünk okát, hogy soha többet ne követhessük el. Ahogyan Jack Ma is mondta, „Hogyha a srác csak magát nézi, ja, valamit itt nem csináltam jó, valamit ott nem csináltam jól. Akkor a srác számára van remény.” Ehhez a hozzáálláshoz kell magunkat tartanunk: ’Fejlődjünk és éjünk túl’ hogy sikeresek legyünk az életben.


„Mindenki enni akar, de kevesen hajlandóak vadászni.”3. A koncentráció létfontosságú


Amikor az az oroszlánok vadásznak, kevesebb zajt csapnak és a prédájukra fókuszálnak. Mindig kezükben van a meglepetés ereje és megbújnak, hogy sikerüljön a hajtóvadászat. Most képzeld el, ha egy oroszlán zajongana, tudna vadászni? A válasz egyértelműen nem! Mi itt a tanulság akkor? Ha túl sokat beszélünk, kevésbé tudunk koncentrálni. Ne mondd el mindenkinek, akivel találkozol, hogy mi a célod. Tartsd meg magadnak és fókuszálj teljes erődből, hogy elérd.


4. Mindig bízz meg a másikban


Egy oroszlánfalka tagjai mindig számíthatnak egymásra. Nehéz időkben, ahelyett, hogy magukkal foglalkoznának, inkább a falka túlélését tartják szem előtt. Nekünk is meg kell tanulnunk, hogy egységben az erő. Kulcsfontosságú, hogy ne veszítsük el valaki bizalmát egy rövid ideig tartó haszon miatt. Plusz támogatnunk kell a másikat a nehéz helyzetekben.


5. A túlélésért mindent


Az oroszlánok senkit nem bántanak értelmetlenül. De amikor valaki, vagy valami, megkörnyékezi területüket, életüket vagy családjukat mindent megtesznek, hogy ellenálljanak. Nekünk is a saját dolgunkra kellene koncentrálnunk. Amikor valaki megpróbálja tönkretenni a karrierünket vagy az életünket, nem búsan beletörődnünk kellene, hanem visszavágni, hogy legyőzzük a betolakodókat.


„A világ egy dzsungel. Vagy küzdesz és győzöl vagy elbújsz és eltűnsz.”6. Élvezd az életet


Az oroszlánok mindennapjai tele vannak kihívásokkal. De nem tűrik, hogy ez elvegye a jókedvüket. A falkával töltött idő minden egyes percét élvezik. Játszanak egymással és gondoskodnak egymásról. Neked is örömöd kell lelned életed minden egyes percében. Hagy a stresszt és az aggályaid a munkahelyeden és miután hazaérsz, élvezd az időt, amit a családoddal tölthetsz.


Az oroszlánok megtanítanak legyőzni a problémáinkat és igazi nyertesként élni. Ahogyan valaki egyszer mondta, „Ha a méret számítana, az elefánt lenne a dzsungel királya.” Minden állat élete tele van nehézségekkel, és mi rengeteget tanulhatunk tőlük, hogy sikeresek és boldogok legyünk életünk során. Szóval legközelebb, ha oroszlánokról nézel filmet, próbálj meg tőlük tanulni!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták