8 tipp, amivel el tudod érni az egyensúlyt az életben, a munkában és az alvásban


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 481

A rendszertelen életmód hatékonyság csökkenéshez vezethet és teljesítőképességünk például a munkahelyen csökken. Nagyon fontos erre is figyelmet fordítani. A szakemberek szerint egy kiegyensúlyozott életet élő egyén legalább 10, de inkább 20 százalékkal többet képes teljesíteni és boldogabb életet is él. Ilyen apropóból nézzünk egy néhány fontos dolgot, amelyet megemlíthetünk az egészséges életmód témakörében. Ha tetszett a bejegyzés kérlek like-old az oldalt, ezzel is sokat segítesz nekünk abban, hogy ilyen hasznos cikkeket tehessünk még közzé!


Kezdjük tehát azokkal a fontos pontokkal, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni.


1. Egyél egészséges, energiadús ételeket!


Azok az ételek, amelyekben magas az antioxidánsok és fehérjék tartalma, valamint kevés cukrot, zsírt és szénhidrátot tartalmaznak, nagy lendületet adhatnak későbbi energiavesztés nélkül.


Íme ezen ételek néhány példája:


  • Hal és tengeri algák (magas omega-3 és fehérjetartalom)
  • Zöldségek, mint például bab, lencse és spenót
  • Gyümölcsök, mint például avokádó, áfonya és ananász
  • Diófélék és magvak, mint például dió, chai vagy lenmag

Az egészségtelenül táplálkozók azt tapasztalhatják, hogy amint hazaérnek a munkahelyükről energiaszintjük lezuhan, fáradtnak, lassúnak érzik magukat és néhány esetben délutáni alvásra van szükségük.


A délutáni alvás legalább olyan rossz, mint az alváshiány! Megzavarhatja az alvást, és rendszertelen változások történhetnek az anyagcserében és a hormonszintben.


2. Edzz, hogy aktív, éber és kiegyensúlyozott legyél!


A rendszeres edzés nem csak az egészségednek és az alakodnak teszt jót, de az immunrendszered, az anyagcserédet, az endorfinszintedet és éberségedet is erősíti. Az ébredés utáni edzésnek köszönhetően egész nap engergikusabb és éberebb lehetsz, és szabályozhatod a tested energiatartalékát is.


3. Korlátozd, hogy mennyit beszélsz a munkáról otthon!


A lehető legkevesebbet beszélj munkádról, ha éppen nem dolgozol. Például kijelölhetsz egy időpontot, amikor elmeséled családodnak milyen napod volt (ami gyakran a vacsoraasztalnál történik.) Ennek kellene az egyetlen időpontnak lennie, amikor a munkáról beszélsz.


Nem csak azért, hogy egy kicsit elhatárolódj a munkával kapcsolatos stressztől, de azért is, hogy éreztesd családoddal, hogy ők fontosabbak számodra a munkánál.


4. Keress új karriert vagy pozíciót!


Néhány munka enyhén szólva kimerítő lehet. Ha úgy érzed, hogy a munkára nem éri meg ennyi energiát fordítani, akkor fontold meg egy új pozíció keresését a szervezeten belül, ahol dolgozol. Ha megengedheted magadnak, enyhíts a munkaterheden és válts részmunkaidőre, vagy akár fontold meg azt, hogy máshol keresel hasonló, de kevésbé intenzív munkát.


5. Mozdulj ki barátaiddal vagy a pároddal!


Keress minden héten egy bizonyos időpontot, amikor egy barátoddal vagy a pároddal kimozdulhatsz. Csináld amihez kedved van — menjetek moziba vagy egy kellemes vacsorára. Ne kollégával menj (kivéve persze, ha a párod a kollégád) és ne beszéljetek munkáról. Ha pároddal egy helyen dolgoztok, a munkáról való beszélgetés elkerülése különösen fontos.


Határozd meg a személyes, szakmai és az alvással kapcsolatos időbeosztásodat. Az, hogy beütemezel mindent, amit csinálsz, segít abban, hogy ne maradj le semmivel. Az, hogy születésnapi bulik vagy randiesték szerepelnek a naptáradban extra ösztönzést nyújtanak az időbeosztás megfelelő elkészítéséhez.


6. Priorizáld a házimunkát és egyéb az kötelességeket!


Vedd át az összes, egy átlagos héten elvégzendő munkát és határozd meg melyek azok, amelyek fontosak és mi az, amit kevésbé gyakran is csinálhatsz. Ne légy mérges magadra, ha hagyod, hogy a mosogatnivaló felhalmozódjon, vagy ha nem porszívózol olyan gyakran, mint kellene. Nézz utána, mi az, amit elvégeztethetsz másokkal; például intézd a bevásárlást online, küldd el ruháid a tisztítóba, vagy fogadj fel egy személyi vásárlót.


7. Legyen időd magadra!


Keress időt, melyet magadra fordíthatsz; keress hobbit (a munkád nem számít!). Keress olyan dolgokat, melyek érdekelnek és kimozdítanak a munka világából. Légy kreatív. A kötés, a zene, a festés és a fényképészet mind jó példái a nyugtató szabadidős tevékenységnek, amelyet egyedül vagy családoddal, barátaiddal végezhetsz.


Ez az idő produktív is lehet. Használd ezt az időt arra, hogy fejleszd magad. Visszamehetsz az iskolába, részt vehetsz tanórákon, megtanulhatsz egy új nyelvet vag készséget, vagy akár edzőterembe is járhatsz. Az, hogy általánosságában javítasz az életeden már önmagában jutalom.


8. Kapcsold ki a munkahelyi telefonodat és jelentkezz ki az e-mail fiókodból!


Gyakorold be, hogy a nap egy bizonyos pontján kikapcsolod sz elektronikus eszközeidet. Lehet ez rögtön munka után vagy vacsora előtt, de szokd meg, hogy kizárod a munkát amikor személyes dolgokra fókuszálsz. Ha nem egy ,,behívós" állásod van, akkor ezt nem olyan nehéz véghez vinni. Nem kell sok változtatást tenned, hogy egyensúlyt hozz az életedbe — tűzz ki reális célokat. Szép lassan adj hozzá egyre több munkától független tevékenységed a napirendedhez. Még egy sűrű napon is kell lennie 15 percednek vagy fél órádnak egy sétára, zenehallgatásra, vagy akár naplóvezetésre.


Ha nem fordítasz időt azokra a dolgokra, amik inspirálnak, könnyebben ,,kiéghetsz", vagyis egyre nehezebb lehet elvégezned a tőled megkövetelt dolgokat.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták