Miért kéne, a tudomány szerint, sokkal több könyvet olvasnod?


Hozzáadva: 2020. Július 04. Megtekintve: 576

Egy torontói egyetemen végzett kutatás szerint azoknak a résztvevőknek, akik novellákat olvasnak, sokkal kevesebb szükségük van „kognitív lezárásra”, mint azon társaiknak, akik tudományos esszéket bújnak.


A regényolvasás segíthet nyitottabbá és kreatívabbá válnod


Lényegében, a regényesek nyitottabbak voltak, mint az esszések. „Igaz, a tudományos iratokat olvasók tényleg megtanulhatnak, az életben használható, témaköröket, de a képzeletüket nem tágítja.” – írják a szerzők.


„Egy orvosnak birtokában lehet a szakterülete enciklopédikus tudása, de attól még ugyan úgy lefagyhat vagy elakadhat egy diagnózison, ha a mellékhatások egy másfajta betegségre utalnak.”


Akik olvasnak tovább élnek


Ezt állítják azok a yale-i tudósok, akik 3635 ötven év feletti embert vizsgáltak és arra jutottak, hogy akik legalább napi 30 percig könyveket olvasnak közülük, átlagosan 23 hónappal tovább élnek, mint akik egyáltalán nem vagy csak újságot olvasnak.


Tulajdonképpen, maga az olvasás olyan agyi folyamatokat indít be, amelyek rengeteg dolgot fejlesztenek az emberben. Ilyen a szókincs, a gondolkodásmód és a koncentráció. Ezen kívül hatással van az empátiára, a szociális észlelésre és az érzelmi intelligenciára, amelyek közül mind elősegíti, hogy mi emberek, minél tovább élhessünk a Földön.


Évi 50 könyvet simán el tudsz olvasni


Heti egy könyv elolvasása ijesztőnek hangozhat, de még a legelfoglaltabb emberek is képesek rá. Stephanie Huston írónő azt állítja, hogy azt gondolni, hogy nincs elég időnk elég béna kifogás. Újabban azt a célt tűzte ki magának, hogy évi 50 könyvet elolvas.


Lecserélte a telefonján eltöltött időt olvasásra az ágyban, vonaton, ebédszünetben, és sorban állás közben. Két hónap után, bevallása szerint, békésebb, elégedettebb, jobban alszik és sokkal többet tanult, mint azt elsőre gondolta.


A sikeres emberek olvasnak


Azért, mert a jól teljesítő emberek hajlamosak az önképzésre. Több száz sikeres vezető osztotta meg velem, hogy a könyvek igenis segítettek nekik oda eljutni, ahol ma tartanak.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták