A billentyűzeted gusztustalan. Elmondom hogyan tisztíthatod ki.


Hozzáadva: 2020. Június 11. Megtekintve: 614

Szakértők szerint a billentyűzetek még a vécéknél is piszkosabbak. Határozottan itt az ideje, hogy jól kitisztítsd a billentyűzeted.


A számítógéped billentyűzete egy ponton mindenképpen koszos lesz. Akár egy kiömlött gyümölcslé miatt ragadó billentyűről, a szádat el nem érő ételmorzsákról, vagy az ujjaidon lévő olajtól fényes billentyűről van szó, gyakran kell tisztítanod. Ez nem csak tetszetős külsőt kölcsönöz az eszköznek, de segítséget nyújt a felszínre került baktériumok eltávolításában is. A legnagyobb előny azonban az, hogy megakadályozza a piszok bejutását a billentyűk alá, amely azok beragadását vagy elromlását okozhatja.


Billentyűzetednek lehetnek alacsonyan fekvő billentyűi, használhatod egy laptop süllyesztett billentyűzetét vagy kiemelkedő, rugós billentyűket. Akármelyik is igaz rád, az alábbi módszerek segíteni fognak a billentyűk és a környező felületek fertőtlenítésében és tisztításában. Egy tökéletes világban azt tanácsolnánk, hogy a billentyűzet tisztán tartása érdekében használata előtt és után mindenki mossa meg a kezét. Tudjuk azonban, hogy lehet, hogy akár napi nyolc órát is ülsz a számítógép előtt (valószínűleg egy kis nassolás sem marad ki eközben), így ez nem feltétlenül egy praktikus tanács.


Mielőtt nekiállnál a tisztításnak, ellenőrizd, hogy a laptop vagy billentyűzet tápkábele ki van-e húzva és az eszköz ki van-e kapcsolva annak érdekében, hogy az elektromos alkatrészek ne sérüljenek meg. Ezen kívül így nincs esélye annak, hogy véletlenül törlődjön valami fontos a számítógépedről miközben tisztítod a billentyűket. Most megmutatjuk, hogyan tudod tisztává és baktériummentessé tenni billentyűzeted.


A billentyűzet tisztításának első lépése az eszköz fejjel lefelé fordítása, hogy a látható törmelék kirázódjon -- ezalatt a tegnapi chipsmorzsákat és az évek során összegyűlt apró lehámlott bőrdarabokat értjük. Ehhez fordítsd meg a billentyűzetet (vagy laptopot) és gyengéden ütögesd meg a hátoldalát. Ezt célszerű egy szemetes felett tenni, hiszen így elkerülheted az asztal vagy a padló összemorzsázását.


Enyhén meg is rázhatod oda-vissza a billentyűzetet, hogy elmozdítsd a beszorult törmeléket. Tartsd kéznél a porszívót a biztonság kedvéért.


Fogj egy hosszú fúvókájú kanna sűrített levegőt, és fordítsd úgy el a billentyűzetet, hogy a törmelék le tudjon esni. Az Apple azt tanácsolja, hogy az eszközt 75 fokos szögben tartsd és cikkcakk mintában fújd a levegőt, minden felületet lefedve. Forgasd el a billentyűzetet és ismételd meg a cikkcakk mintát, amíg a fentieket el nem végezted mind a négy oldalról.


Ha még mindig látsz valamit a billentyűk között, azt rövid fújásokkal el tudod távolítani. Semmiképpen se helyezd be a fúvókát a billentyűk alá fújás közben, mivel ez rongálhatja az elektronikát.


Használj óvatosan egy fertőtlenítő törlőkendőt vagy sósborszeszt.


Gondolj bele, mennyi baktérium lakozik billentyűzetedben. Több tanulmány szól arról, hogy a billentyűzetek sokkal piszkosabbak, mint a vécé ülőkék. Jó ötlet eltávolítani a billentyűket tisztításuk előtt, amennyiben ez lehetséges (lásd alább). Ha önállóan inkább nem próbálnád meg eltávolítani a billentyűket, akkor is fertőtlenítheted őket.


Szükséged lesz egy nedves fertőtlenítő törlőkendőre (ne fehérítőt használj) vagy egy sósborszesszel átitatott ruhadarabra. Soha ne használj nedves ruhát a billentyűzeted tisztításához, mivel az megrongálhatja a billentyűk alatt elhelyezkedő hardvert. Töröld le a billentyűzet összes felületét -- a gombokat, a billentyűket és a foglalatot -- és hagyd megszáradni mielőtt újra bedugod vagy bekapcsolod. Ha attól tartasz, hogy túl sok folyadék jutott be a külső alkatrészek alá, finoman megfordíthatod a billentyűzetet (vagy laptopot).


Pattintsd ki a billentyűket, ha lehetséges.


A legtöbb billentyűzet esetében megvan az a lehetőség, hogy a megfelelő tisztítás érdekében ki lehet a billentyűket pattintani. Amennyiben egy laptop billentyűzetét próbálod tisztítani, ellenőrizd a gyártmányt és a modellt, megbizonyosodva arról, hogy a billentyűk valóban eltávolíthatók -- ellenkező esetben károsíthatod a billentyűzetet. Ha például a néhány MacBook modell esetében előforduló pillangó mechanikás billentyűzetről van szó, óvatosnak kell lenned a billentyűk lefeszítésénél, mivel károsíthatod a rögzítést.


Szükséged lesz egy vékony és lapos szerszámra, ami befér a billentyűk alá, és elég szilárd ahhoz, hogy azokat könnyen lefeszítsd. Egy laposfejű csavarhúzó vagy egy vajazókés jó választás lehet, ha nincs egy erre a célra gyártott speciális szerszámod. Helyezd körültekintően a billentyű alá és azt gyengéden feszítsd le. Csak óvatosan, nehogy megsérüljenek a billentyűk.


Miután leszedted a gombokat, tisztítsd ki a piszkot egy fültisztító pálcikával vagy fogpiszkálóval. A billentyűket áztathatod szappanos vízben vagy használhatsz fertőtlenítő törlőkendőt is. Hagyd, hogy teljesen megszáradjanak, mielőtt visszahelyezed őket a billentyűzetre.


Ha a billentyűk nem pattannak le, használd a ragasztószalag módszert. Fogj egy kis darab átlátszó ragasztószalagot és hajtsd félbe, a ragadós oldallal felül. Ezt csúsztasd be a billentyűk alá és mozgasd oda-vissza, hogy összegyűjtsd a port. Ha a billentyűzetben sok törmelék van, elképzelhető, hogy gyakran kell cserélned a ragasztószalagot.


Ha itt-ott látsz néhány morzsát ami elkerülte a figyelmed, eltávolításukra használj egy kis méretű porszívót.


Amit soha ne csinálj


  • Soha ne sprézz folyadékot a billentyűzetre -- ez károsodást okozhat.
  • Ne merítsd vízbe a billentyűzetet.
  • Ne tépd le a billentyűket a billentyűzetről -- megrepedhetnek, eltörhetnek vagy egyéb módon károsodhatnak.
  • Ne használj fehérítőt tartalmazó tisztítószereket.


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták