A kínai tea eredete


Hozzáadva: 2020. Július 16. Megtekintve: 954

A tea létfontosságú szerepet játszott a kínai életben az ősidők óta. A kínai tea már több, mint 5000 éve létezik, de azt mondják, a felfedezése a véletlennek köszönhető.


A legenda szerint egy korai császár, Shen Nong az ősidőkben véletlenül fedezte fel a teát. Az uralkodó úgy gondolta, hogy a forralt víz fogyasztása segíthet megelőzni a betegségeket. Így a szolgálói felforralták a vizet Shen Nong-nak. Egyik nap, amikor a szolgálók útközben forralták a vizet a császárnak, egy levél beleesett a vízbe. A császárt igencsak érdekelte a létrejött keverék, így megitta, és felfedezte a friss teát.


Ugyanakkor létezik egy feljegyzés a Zhou dinasztia idejéből (Kr.e. 1046-256) a tea felhasználásáról, az Erya nevű kínai szótárban. Kína volt az első ország a világon, amely felfedezte a teát. Kezdetben orvosságként használták, hogy segítsen az embereknek ébren maradni. A teát még a Han dinasztia idején (Kr.e. 206 – Kr.u. 220) is mint gyógyhatású növényt használták.


1. Sui és Tang dinasztiák


A tea a Sui és a Tang dinasztiák idején fejlődött gyógynövényből itallá. A Sui dinasztia alatt a teaivás egyre több ember életébe szivárgott be. A szomszédos, Mongóliával az egyik fő kereskedelmi árucikké vált.


A Tang dinasztia (Kr.u. 618 - 907) volt a tea fejlődésének csúcsa. A tea egyre szélesebb körben elterjedt az emberek mindennapi életében. Rengeteg teafát ültettek, és a teakultúra gyorsan fejlődött.A Lu Yu (egy Tang dinasztia idején élt író) által írt Cha Jing (egy korai könyv a teáról) szerint a teanövényt és a feldolgázását részletesen feljegyezték. Azt írja, hogy a tea széles körben elterjedt, és az emberek életében egy pótolhatatlan itallá vált. A könyv ugyancsak tartalmazza a tea történetét a Tang dinasztia előttről, és bemutatja a tea fajtáit is.


A “tégla tea” volt a tea fő formája a Tang dinasztia alatt. A tealeveleket süteményformákba préselték. A forró ital elkészítéséhez a “tégla teát” forró vízzel töltött edényekbe tették főni.


2. Song dinasztia


A Song dinasztia (Kr.u. 690 - 1279) ugyancsak egy fontos időszak a tea fejlődésében. Ez idő alatt több fajta is megjelent. A teával szemben támasztott követelmények egyre szigorúbbak lettek. A teaszakértők versenyeket is rendeztek, ahol a teák minőségét kellett értékelni a levelek, a víz, és a keverék alapján. A teáról szóló könyvek, versek és festmények országszerte népszerűvé váltak, ami segítette a teakereskedelmet a központi síkság (a Sárga-folyó középső és alsó szakasza) és a Nagy Fal túloldala között. Az ország sokat nyert a teaadókból, amelyeket még a Tang dinasztia idején vetettek ki.


A közösségi teaházak száma gyorsan növekedette a Song dinasztia idején. A teakultúra napról napra alakult. A tea az emberek létfontosságú italává, a mindennapi életük részévé vált. A tealeveleket még ekkor is téglaformájúra préselve készítették el. Állítólag a japán teaszertartás is a Song dinasztia idejéről származik.


3. Ming és Qing dinasztiák


A tea elérte a népi életet és a társadalom minden szintjén élő emberek megkedvelték. A kormány lehetővé tette az emberek számára, hogy szabadon ültessenek teafákat. A Ming és Qing dinasztiák alatt több kategóriája alakult ki a teának, úgy mint a zöld tea, virágtea, oolong tea és fekete tea. A teakészítés folyamata javult, és ez befolyásolta a teafogyasztási szokásokat is.


Az emberek gyakran odafigyeltek a különleges teáskannákra is. A Yixing Lila Agyag teáskannák voltak a legnépszerűbbek ebben az időszakban, amely a teáskannák egy új művészeti formáját alakította ki. Az utcákon mindenütt megtalálhatóak voltak a teaházak. A teával kapcsolatos alkotások, például könyvek, versek, festmények száma minden dinasztia közül itt volt a legmagasabb.


A teakereskedelem bősége előnyöket hozott az ország vezetése számára. A kormányzat teaüzleteket folytatott számos külföldi, például afrikai vagy ázsiai országgal, az európai országok közül pedig Nagy-Britanniával és Hollandiával.


4. Jelen


A tea az egyik leginkább kína-specifikus itallá vált a világban. Nagy mennyiségű teát exportálnak külföldi országok számára. A kínai utcákon könnyen találhatunk teaboltokat és teaházakat. A kínai teakultúra és művészet rengeteg embert vonz, pótolhatatlan része a kínai életvitelnek.


Image by DeniMix from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták