A kínai tea fogyasztásának előnyei, amikről tudnod kell


Hozzáadva: 2020. Július 16. Megtekintve: 837

Kínában a teafogyasztás főleg kulturális jellegű dolog, az emberek nagyrésze teázik valamikor a nap folyamán. A kínai teák nyomát egészen a Tang dinasztiáig lehet visszakövetni, de első felfedezésük időszámításunk előtt 2737-ben történt, a kínai császár, Shen Nong által.


A kínai kultúrában a teát az élet hét szükségének egyikének tartják. Öt alapvető teakategória létezik Kínában: fehér zöld, oolong, fekete és utófermentált (puerh). A kínai tea majdnem annyira felismerhető, mint Kung Fu a kínai kultúrában. A teát valójában gyakrabban fogyasztják az egészség megőrzése érdekében, mint szomjoltóként.


A kínai tea különböző fajtáiFehér tea – A fehér teát a camilla sinesis teabokor még éretlen leveleinek szárításával, majd beáztatásával készítik. A fehér teát gyakran fogyasztják a neki tulajdonított egészségügyi hatásai miatt, például az öregedés lassítása, vagy az egészséges, sima bőr elérése érdekében.Zöld tea – A zöld teát a camilla sinesis teabokor leveleiből készítik, nagyon rövid fermentációs folyamat segítségével.Oolong tea – Az oolong teát a camilla sinesis teabokor leveleinek egyedi szárításával és oxidálásával készítik. Más kínai teákhoz hasonlóan ennek is széles körben elfogadott egészségügyi hatásokat tulajdonítanak.Fekete tea – A fekete tea leveleit más teafélékhez hasonlóan oxidálják, de a folyamat hosszabb ideig tart, emiatt a tea sokkal sötétebb lesz.Utófermentált – Az utófermentált (puerh) tea bármilyen fajtájú sötétebb tea lehet, amit olyan levelekből készítenek, amelyek egy speciális folyamat során nedvességnek és oxigénnek vannak kitéve, még a fekete teához képest is hosszabb ideig.A kínai teák előnyeiGyulladáscsökkentő – A kínai teák tele vannak polifenolokkal, amelyek potenciális gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek, amik számos betegség, például szívbetegségek kockázatát csökkentik.Súlycsökkentés – Kutatások szerint a forró tea fogyasztói alacsonyabb testtömegindexxel és kisebb derékmérettel rendelkeznek, mint a teát nem fogyasztók.Megnövelt izomteljesítmény – A zöld tea antioxidánsai segítenek tápanyaggal ellátni a hosszabb edzéseket, mivel hozzájárulnak a testzsír égéséhez. A zöld tea állóképesség javításában is segíthet.Rákmegelőzés – Az antioxidánsok nagy mennyisége hatékony bizonyos rákos megbetegedésekkel szembeni védekezésben, így például a mell-, prosztata-, petefészek- és vastagbélrák ellen.Leküzdi a szabad gyököket – A kínai teákban található antioxidánsok segíthetnek legyőzni a szabad gyököket, amelyek számos betegségért felelősek, így például szívbetegségekért vagy az Alzheimer-kórért.Legyőzi a csontritkulást – A zöld teák különösen jót tesznek a csontok egészségének, ami segít javítani a csontok erősségét és a csontsűrűséget.Szabályozza a vércukorszintet – A tea számos összetevője segít a szervezetnek jobban lebontani a cukrokat, ami nagyon jó a 2-es típusú cukorbetegséggel rendelkezők számára.Fellendíti az agyműködést – A kínai teák fogyasztásához társított öregedésgátló hatások segíthetnek megelőzni a neurodegeneratív betegségeket, mint például az Alzheimer-kórt vagy a demenciát.Egészséges íny és fogak – A teák természetesen előforduló fluoridot tartalmaznak, ami segít megelőzni a lepedékképződést, ami hozzájárul az egészséges ínyhezés fogakhoz. Ezért isszák a legtöbben cukor nélkül, vagy csak minimális cukorral a teájukat.Élvezd a kínai teák tiszta jóságát!A kínai teákat Kínában és világszerte is évszázadok óta fogyasztják. Míg néhányan az élvezet kedvéért teáznak, mások az egészségügyi hatásai miatt isszák, amelyek a forró vagy éppen hideg ital napi fogyasztásából származnak.


Image by Jason Goh from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták