A kínai tea kultúrtörténete


Hozzáadva: 2020. Július 13. Megtekintve: 937

A teafogyasztás már a harmadik század előtt is a kínai kultúra része volt. A teára vonatkozó kínai szó, a cha (茶), számos más, világszerte a teára használt szó alapja. A buddhizmussal szoros kapcsolatot ápoló tea gazdag története mélyen gyökerezik a kínai kultúrában.


A teát a megművelt teanövény, a camellia sinensis leveleiből készítik. A tea művelése Délnyugat-Kínából származik - amely terület ma Yunnan és Sichuan provinciákként ismert - valamivel a Han dinasztia (202-220) előttről. A teaivás szokása azonban nem terjedt el Kína többi részére egészen a nyolcadik század közepéig, A Tang dinasztia írójának, Lu Yu-nak “A tea hagyománya” című művéig, amely a teaivást a buddhista eszmékkel kapcsolta össze. Ugyanebben az időben a buddhista magatartás miatt az alkoholfogyasztást egyre kevesebben kedvelték, ráadásul az ittas állapot veszélyeivel kapcsolatban is egyre többen váltak óvatosabbá.


A teafogyasztás a buddhista szerzetesekkel kezdődött, és gyorsan továbbterjedt az irodalmárok, majd a szélesebb népesség körébe. Írók és tudósok dicsőítették a teát amiért fejlesztette az elmét és segítette az ébren maradást, egyéb orvosi tulajdonságai mellett. A tea leváltotta az alkoholt is a rituális funkcióiban, mint például az istenségek és a halottak számára történő áldozathozatalnál.


A korai időkben a teát friss levelek vízben forralásával készítették. A Tang dinasztia (618-907) idején a teát szárított “teasütemények” formájában feldolgozták, amit megpörköltek és leőröltek mielőtt forró vízben főzték volna, néha egyéb hozzávalókkal, mint a borsmenta, a gyömbér és a citromhéj. A levelek szárításának folyamata lehetővé tette, hogy fogyasztói termékként tárolják és szállítsák a teát. A Ming dinasztia idejére (1368-1644) a teafogyasztás olyanná vált, mint amilyen manapság – szárított, laza szerkezetű teát merítettek teáskannában lévő forró vízbe.


A Ming dinasztiával vált intellektuális rögeszmévé is a tea. A szakértők a luxusteák árnyalatnyi különbségeit magasztalták, amelyekért a ritkaságuk vagy származási helyük miatt magas árakat kellett fizetni. A leghíresebb teafajtákat hegyi szerzetesek termesztették a kolostoraik közelében, ahol könnyű volt a hozzáférés a minőségi forrásvízhez. Ebben az időszakban alakították ki a kínai buddhisták a teaszertartásokat is, amelyeket tömjénégetéssel párosítottak.


A tea manapság is fontos szerepet játszik a kínai kultúrában. Amellett, hogy étkezések alkalmával fogyasztják, gyakori, hogy a vendégeket is teával kínálják, és hogy esküvők valamint kínai újév alkalmával is teaszertartásokat tartanak.


Image by WWZXXF from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták