A legjobb teák tejjel és cukorral


Hozzáadva: 2020. Július 17. Megtekintve: 1165

A döntés, hogy tejet vagy cukrot adj a teádhoz, döntés kérdése, de vita tárgya, hogy mi az illő, és mi eredményez finomabb csésze teát. Sok teaszakértő úgy gondolja, hogy a tea sosem tartalmazhat tejet vagy cukrot. Néhányan odáig mennek, hogy ha ezekre a kiegészítésekre van szükség, akkor a tea rossz minőségű, és nem ér annyit, hogy megidd.


Túlmenően a sznobérián, számos tea létezik, amelyek élvezhetőek egy korty tejjel vagy egy kocka cukorral. Ráadásul számos hagyomány szerint tejet, cukrot, vagy mindkettőt adnak a teához, Angliától egészen Tibetig.


1. Ahogy szereted


Végeredményben személyes ízlés kérdése a dolog. Ha szereted a tejet és a cukrot a teádban, akkor mindenképpen tegyél bele. Végülis te vagy az, aki elfogyasztja. A teaivás sok úgynevezett “szabálya” teljesen értelmetlen, ha nem élvezed a forró italodat.


Ezzel együtt vannak olyan teák, amelyeket sokan tejjel és cukorral élveznek, míg mások adalékok nélkül a legjobbak. Vedd vigyelembe ezeket az ajánlásokat, ha azon tűnődsz, vajon lehet-e javítani az adott csésze teán.


Ha kétségeid vannak, a legjobb amit tehetsz, hogy kortyolsz párat az új teából, mielőtt tejet vagy cukrot tennél bele. Ha változatlanul volt a legjobb a tea, egyszerűen hagyd ki a kiegészítőket a következő főzéskor.


2. A bátrabb a jobb


Általánosságban a bátrabb ízű, összehúzóbb fekete teák (vagy vörös teák, ahogy Kínában és Tajvanban ismerik őket) a legalkalmasabbak tej és cukor hozzáadására. Ide tartozik számos egy helyről származó indiai tea (a Darjeeling kivételével), a sri lankai (korábban ceyloni) teák, az indonéz teák, és Afrika valamint Dél-Amerika egyes részeinek teái. Emellett bármelyik adalék jó lehet a népszerű teakeverékekkel is, például az English Breakfast, vagy az Earl Grey teákkal.


Az Earl Grey teát számos módon fogyasztják, mivel rendkívül hűséges rajongótáborral rendelkezik. Angliában gyakran édesítik, és tesznek bele egy kis citromot, de tejet csak ritkán adnak hozzá. Az USA-ban gyakran adnak tejet ehhez a teafajtához, de a legtöbb ember önmagában issza.


Néhány zöld teának, például a Gunpowder zöld teának hasznára válhat egy kis cukor. A fehér teákhoz, oolong teákhoz, pu-erh teákhoz és a legtöbb zöld teához csak ritkán adnak cukrot. Számos elmélet létezik, hogy miért. Például néhányan úgy gondolják, hogy a fehér teák túl gyengédek, az oolong pedig túl összetett bármilyen ízesítéshez.


3. Különleges tejes teák


Számos tearecepthez szükség van tejre, és ezek nagy részét édesítik is. Ezek a tejes teák kategóriájába esnek, és világszerte kedvelik őket. Angliában, Írországban és Skóciában léteznek az úgynevezett “építő teák”. Ezeket az építőmunkások találták ki, akiknek nem volt idejük rendesen lefőzni egy csészével, így annyira intenzív az ízük, hogy muszáj adni hozzájuk egy kevés fejet vagy pár kocka cukrot.


Ha meglátogatod Kelet-Frízföldet Németorszában, valószínűleg találkozni fogsz a tejszínes teával. A Kelet-fríz teaként ismert ital egy espresso-méretű erősen főzött Assam tea nehéz tejszínnel és kandiscukorral. Nem szabad összetéveszteni az angol “cream tea”-vel, amely a délutáni tea egy változata, nem pedig a fogyasztásának egy módja.


India híres itala a masala chai tea, amelybe cukrot, vagy különleges cukornádszirupból készült édesítőt (jaggery) tesznek. Tibet és Nepál az ízletes jaktejjel vagy –vajjal készült teáiról ismert. Hong Kongból származik a “harisnya tejes tea”, édesített sűrített tejjel, az édes buborékteák pedig Taiwan kedvencei. Észak-Amerikában a tea latték nagyon népszerűek, és gyakran cukorral vagy sziruppal édesítik őket.


Ezek közül a tejes tea receptek közül bármelyiket – és még sok másikat – el lehet készíteni otthon is. Gyakran kicsit bonyolultabbak, mint beleönteni a tejet, vagy beleszórni egy halom cukrot, de általában viszonylag egyszerűen elkészíthetőek.


4. Tartsd meg a tejet


Számos olyan tea is létezik, amelyet cukorral fogyasztanak, tej nélkül. A jeges teát gyakran édesítik, különösen az USA délkeleti részén, de tejet csak ritkán adnak hozzá. Néhány gyógytea-keveréket szintén édesítve szolgálnak fel. Ide tartozik a marokkói mentatea is, amit főzött Gunpowder zöld teából, cukorral és fodormenta-levelekkel készítenek.


Image by Jill Wellington from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták