Az első lépések, hogy te tervezhesd meg az életed


Hozzáadva: 2020. Július 05. Megtekintve: 822

Túl sokan éljük valaki más életét. Az alapján élünk, amit valaki más elvár tőlünk. Ennek nem is feltétlek kell ’valaki’ másnak lennie, hiszen ez lehet a kultúra is, amiben felnőttünk, a vallás, aminek részesei vagyunk vagy család, ahonnan származunk.


Ettől még ez a valaki vagy valami még nem lesz rossz. Szimplán megmutatja nekünk, hogy milyen könnyű követni a normát vagy az elvártat, azzal szemben, ahogyan tényleg élnénk. Hogyan térünk le a norma és az elvárt útjáról? Hogy jutunk el addig, hogy úgy éljük az életünket, ahogyan valójában kellene?


Mielőtt rátérünk, határozzuk meg, hogy valóban a kitaposott úton haladunk-e. Ez kicsit olyan, mint a fától nem látni az erdőt. Ezek az erőltetett útvonalak úgy tűnhetnek, mintha vezetnének vagy irányt mutatnának.


Három módon tudhatjuk meg, hogy valaki más cipőjében járunk-e.


1. A gyerekkori álmod miértje


Azt csinálod most, amiről gyerekkorodban álmodoztál? Emlékszel egyáltalán a gyerekkori álmaidra? Mi volt mögöttük? Miért pont azokra vágytál? A feladat lényege nem az, hogy bebizonyítsam, nem azokért az álmokért teszel, hanem hogy mi váltotta ki őket.


Azt akarom, hogy gondolj bele miért akartál tűzoltó, balerina vagy művész lenni. Azért, mert szerettél volna másoknak segíteni, örömet vagy gyönyört vinni mások életébe? MI volt az álmaid mozgatórugója?


Általában ez nem magáról a munkáról szól, sokkal inkább, hogy miért pont azt a munkát akartad végezni. Hogyha amiből ma megélsz, nem egyezik azzal, hogy miért akartál tűzoltó, balerina vagy művész, vagy bármi más lenni, akkor valószínűleg nem a saját utadat járod.


2. A kedvenc dolgaid


El tudod nekem mondani a kedvenc színed, művészed, terveződ, virágod vagy … ? Mint kreatív élőlények, sóvárgunk a kreativitás iránt – ha tényleg élünk. Túl gyakran temetjük el a kreativitásra való vágyakozásunkat – és észre sem vesszük.


Ha meg tudod nevezni a kedvenc színed, művészed vagy igazából bármit, ami a kreatív világ része, az jó jel arra, hogy még mindig lakozik benned kreativitás. Viszont, ha csak egy kedvenc dolgodat tudod megnevezni vagy egyet sem, akkor szerintem a kreativitás nem igazán részese az életednek.


3. Mi mozgat meg


Itt van még egy kérdés, amiből kiderülhet, hogy a saját utad járod-e, ami az érzelmekről szól. Mikor nevettél, sírtál, voltád dühös utoljára? Ha nem vagy se boldog, se szomorú, valószínűleg robotpilóta üzemmódban éled az életed.


Reggel felkelsz, lezuhanyzol, felöltözöl, elmész munkába, majd hazamész. Talán töltesz valamennyi időt a családoddal, de nem minőségi időt. A napot az ágybamenetellel zárod. És ezt csinálod a következő napon, aztán az az utánin. Hétvégén egy kicsit más minden, de még az se csal mosolyt az arcodra, vagy könnyeket a szemedbe.


Talán nem dolgozol minden nap, de érzed ezt a monotonitást a napjaidban. Régóta nem éreztél semmilyen erősebb érzelmet. Ha magadra ismersz, van egy rossz hírem.


4. Hogyan élj úgy, ahogy Te szeretnél


Most, hogy meggyőződtél róla, hogy nem a saját életedet éled, mutatok valamit, ami segít, hogy a Te pályádra állj.


Nekem, és még sok mindenkinek, a saját utam megtalálása azzal kezdődött, hogy visszavezettem a kreativitást az életembe.


Amikor elkezdtem afelé mozogni, ami számomra a kreativitást jelenti, csodálkoztam, hogy mit találtam, és hogy ez mit okozott bennem. Rájöttem, hogy számos olyan választás előtt álltam már, ami előre el volt döntve, és nem általam. Nem tudtam, hogy milyen ruhákat kedvelek, milyen hajstílust preferálok, a művészet melyik ága mozgat meg vagy, hogy milyen fajta zene érinti meg a lelkem.


Számomra az út ezen része rengeteg dolgot tárt fel előttem. A legfurcsább az volt, hogy rájöttem, tudok rajzolni! De neked nem biztos, hogy ez olyan valami, ami ’kreatívnak’ van titulálva. A kreativitás olyan dolog, ami kihúz téged régi kerékvágásból, bármi legyen is az.


Nehogy azt hidd, hogy egyszercsak elkezdtem rajzolni, miután kitaláltam, hogy újra kreatív leszek. Az egész a vásárlással kezdődött! Igazából nem is szeretek vásárolni, úgyhogy közben elgondolkodtam, hogy mit is szeretek valójában. Milyen színeket, milyen stílust?


Aztán elkezdtem műalkotásokat nézni. Még művészeti galériákba is elmentem. Eljártam utcai kiállításokra, ahol fotósok, festők és szobrászok állították ki műveiket, hogy nézzék és vegyék őket az emberek. Lassan rájöttem, hogy miféle művészetet kedvelek és arra is, hogy melyeket nem.


Majd ugyan így jártam el a zenével is. Több stílust kezdtem el hallgatni, hogy el tudjam dönteni, mi rezonál velem és mi nem. Egyre több mindent értettem meg magamról. Ez végül mind ahhoz vezetett, hogy újra beültem az iskolapadba és grafikust tervezést tanultam, amitől aztán sokkal, sokkal kreatívabb lettem, mint azt valaha is képzeltem volna.


A te utad nem biztos, hogy egy alapjáraton kreatívnak gondolt dologhoz vezet, de már maga a szerinted kreatívnak vélt dolog felé haladás, egyre több mindent fog neked megmutatni Magadból. Mindig ez az első lépés ahhoz, hogy a neked való életet élhesd.


Mi a te kreativitásod? Kezd el a kalandot, hogy felfedezd, miket kedvelsz és miket nem. Ez a folyamat végül azt fogja eredményezni, hogy te a TE életedet élheted!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták