Az indiai tea rövid bemutatása


Hozzáadva: 2020. Július 13. Megtekintve: 770

Mint a világ második legnagyobb teatermelője, India a chai-ról híres, arról a tejjel felöntött, édes-csípős italról, ami elképesztő népszerűségre tett szert az elmúlt években, szerte a világban. Íme áttekintés, hogy hogyan is jött létre ez a szeretett ital.


1. EredetMint bármit a történelemben, a chai eredetét is legendák és ellentmondásos beszámolók övezik. De az általános megegyezés az, hogy ez a felfrissítő ital gyógyító főzetként kezdte a pályafutását, amelyet a test számára előnyös gyógynövényekkel és fűszerekkel főztek. Valójában a kezdeti “chai” semmilyen tealevelet nem tartalmazott, a receptek pedig az évszakoknak és a rendelkezésre álló alapanyagoknak megfelelően változtak.Amikor a britek megérkeztek Indiába, teaültetvényeket alakítottak ki, hogy legyen alternatívájuk az előszeretettel fogyasztott, de drága kínai teával szemben. Hogy betörjenek a helyi piacra, kezdetben ingyenesen osztogatták a teát az indiai lakosságnak, és hamarosan megszületett a masala chai, az indiai és brit hagyományok keverékeként.
2. VáltozatokBár a masala chai talán a legkedveltebb és legszélesebb körben fogyasztott formája az indiai teának, a variációk száma végtelen. Az ország különböző részei az egyedi főzeteikről ismertek, a legnépszerűbb változatok pedig a mumbai éles chai, Hyderabad gazdag iráni chai-ja, és a finom rózsaszín kasmír chai.Maga a masala chai különböző fűszereket tartalmazhat a területtől és az évszaktól függően, a leggyakoribb összetevők a kardamom, a szegfűszeg, a gyömbér és az édeskömény.Ezen kívül természetesen az elkészítés módja határozza meg igazán a főzet minőségét. Az útmenti bódék kiválóak ahhoz, hogy megfigyeld a chai megfelelő állagúvá válását, és a megfelelő ideig történő forralását, hogy az ízek a lehető legjobban érzékelhetőek legyenek.
3. ChaikultúraNem számít hol vagy Indiában, valószínűleg nem vagy túl messze egy chai-standtól, egy kis útmenti bódétól, amelyeket az ország különböző részein más és más névvel illetnek. Az ezeken a szerény helyeken árult tea általában a legolcsóbb és legjobb minőségű, az ideális frissítő bármilyen időjárás esetén.A legtöbb chai-árus a kávézókhoz hasonlóan a szocializáció helyszíneként is szolgál, ahol bármilyen életkorú és hátterű ember megtalálható, hogy tetszőleges témában társalogjon, legyen az a legfrissebb hírek, politika, sport, személyes problémák, vagy akár csak az időjárás.Az utóbbi években elterjedtebbé váltak a különleges chai cafék, amelyek lényegében tisztább, modernizáltabb verziói a hagyományos útmenti boltoknak, a vezetéknélküli internet kényelmével együtt.Még az otthonokban is a chai a legfőbb beszélgetésindító, amivel bármilyen látogatót megkínálnak. A legtöbb ember legalább két csészényit iszik naponta, egyet reggelihez, egyet pedig késő délután, nagyon hasonlóan a britekhez.A fájdalmas brit imperializmushoz fűződő kapcsolata ellenére a chai egy mindenhol jelenlévő indiai ital, a fogyasztása keresztülhatol bármilyen társadalmi helyzeten és státuszon. Gyakorlást igényel, hogy megfőzd magadnak, vagy akárcsak megtaláld a megfelelő csészét hozzá, de ha sikerül, semmi sem fogható hozzá.


Image by Balaji Srinivasan from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták