Az útmutató, hogyan maradjunk motiváltak, miközben egyedül dolgozunk


Hozzáadva: 2020. Július 05. Megtekintve: 817

Otthonról dolgozni rémálomnak tűnhet egyeseknek, de egy főállású introvertáltnak ez maga az álom. Nem kell fárasztó bájcsevegésekben részt venni, nincsenek hangos zajok, amik elterelik a figyelmed, csak béke és nyugalom, hogy elvégezd a munkát. Azért nem egészen. Otthon dolgozni egyedül nehezebb, mint gondolnád. Unalom, figyelmetlenség és motiválatlanság csak, hogy néhányat megnevezzek.


Amikor elkezdesz egyedül dolgozni, gyorsan ráeszmélsz, hogy az egyik legnagyobb probléma az nem maga a munka. A motivációt fenntartani, na az az igazán nehéz. Ennek egy része abból adódik, hogy otthonról dolgozol egyedül és nem egy szokásos irodai környezetben. A másik legnehezebb dolog az az, hogy fókuszált maradj, és a munkáddal foglalkozz. Ha nem érzed a főnököd, vagy felettesed leheletét a nyakadon könnyen elvonhatja a figyelmed a közösségi média vagy a macskás videók.


De a legeslegnagyobb probléma szimplán a motiváció hiánya. Semmi nem sürget, hogy most azonnal elkészülj a munkával, így túl egyszerű későbbre rakni. Ha nem figyelsz oda, a motiváció hiánya tönkrezúzhatja a munkát, amit próbálsz befejezni. Az elmúlt pár év során kifejlesztettem néhány taktikát, amelyek segítenek az egyedül dolgozásban.


Ez a pár segédeszköz segít motiváltnak maradnod.


Az első pár tipp különböző csavarokat tartalmaz, amiket Te is alkalmazhatsz a munkarendeden, hogy koncentrációban tartsd magad.


1. Iktass be rövid szüneteket!


A szemorvosom egyszer azt mondta, hogy minden 20 perc után, amikor a képernyőt bámulom, 20 másodperce nézzek valami teljesen más dologra a szobában. Ez esélyt ad a szemednek, hogy pihenjen. Tegyél valami hasonlót a testeddel; ne csak nézz át a szobán – sétálj, ugrálj, vagy fuss keresztül a szobán. Pihentesd a tested és próbáld újraindítani a gondolataid. Ha nem vagy elég fegyelmezett, hogy magadtól tarts szünetet, használj egy appot, hogy emlékeztessen.


2. Jelölj ki egy délutánt, amikor szociális életet élsz és kapcsolatokat építesz!


Minden héten nevezz ki egy délutánt, amikor szociális életet élsz. Nekem a péntek délután a legjobb. Ha bűnösnek érzed magad, amiért nem dolgozol, gondol rá úgy, hogy a kapcsolataidon dolgozol. Mindenképpen ügyelj arra, hogy ezt az időt más emberekkel töltsd. Legyél szociális közegben és építs kapcsolatokat.


3. Legyen a saját időbeosztásod a munkabeosztásod!


Egy 8-tól 4-ig tartó munkához minden reggel fel kell kelned, el kell készülnöd, elhagynod a házad és el kell utaznod a munkahelyedre. Másszóval el kell menned dolgozni. Valami hasonlót kell otthonra is kitalálnod. Lehet, hogy fizikailag nem kell kimenned a házból, ahhoz hogy dolgozz, de maradj meg a beosztásnál. Ha megtartod a régi munkaóráidat az segíthet – bár itt nem mehetsz haza hamarabb!


A következő pár tipp, pedig a koncentrációd fenntartásán segít:


1. Zene


Ezek a megoldások kliséknek hangozhatnak, de próbálj valami lelkesítő zenét, hangosan hallgatni, minden alkalommal, amikor demotiváltnak érzed magad. Ez egy egyszerű trükk, de meglepően hatásos!


2. Dolgozz valahol máshol, hogy más látvány vegyen körül!


Amikor elkezdesz halogatni, egy gyors környezetváltásra van szükséged. Ha otthonról dolgozol, a kedvenc kávézód például hatalmas segítség lehet. Egy két szabadúszó, akit ismerek még képes volt kibérelni egy másik helyet is, hogy azt használja irodának. Aztán pedig váltogatta, hogy éppen melyikben dolgozik.


3. Szeresd, amit csinálsz!


Egyértelműen ez a legfontosabb része az egész listának. Ha nem szereted, amit csinálsz, nehéz lesz motiváltnak maradnod – főleg hosszútávon. Persze lehet, hogy képes vagy magadra erőltetni egy ideig, de előbb vagy utóbb teljesen el fogod veszíteni a lelkesedésedet. Olyasvalamit csinálj, amit szívből élvezel és sokkal könnyebb lesz kitartanod mellette.


A következő tippek a vállalatokhoz kapcsolódnak:


1. Legyenek élvezetes projektjeid!


Nem fogod élvezni az összes projektedet, de harcolhatsz azért, hogy legalább néhány tréfás legyen. Ezeknek nem is muszáj a főállásodhoz tartoznia, lehetnek mellékprojektek. De az is lehet, hogy ugyan azzal a területtel foglalkoznak, viszont nem a szakterületeddel.


2. Menj el évente pár céges eseményre!


Majdnem az összes cégnek van egy valamilyen szervező testülete. Keresd meg a helyi ágat és használd azt, hogy észben tudd tartani a rendezvényeket. Menj el néhány szemináriumra, kapcsolatépítésre, és talán még meg is tudhatsz pár céges titkot.


3. Intézz legalább heti egy hívást a vállalat felé, hogy képben maradj!


Gondolj erre úgy, mint személyes fejlődésre. Legalább heti egyszer, próbálj meg megtudni valami a cégedről. Nálam ez jelentheti, hogy felhívom az eszközszolgáltatóm, hogy mutassa be az új kütyüit. Foglalkozzon bármivel a vállalatod, próbáld meg minden héten szélesíteni a határokat. Új eljárásokat tanulhatsz és kapcsolatokat alakíthatsz ki egyszerre.


Ezek a tippek nálam működtek, remélhetőleg, néhány neked is beválik. A legfontosabb, hogy élvezd, amit csinálsz, ragaszkodj a munkarendedhez és folyamatosan próbáld fejleszteni magad. Ha ezeket észben tartod, sokkal motiváltabb leszel egyedül és csoportban is!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták