Hatékony kommunikáció, avagy hogyan válj népszerűbbé


Hozzáadva: 2020. Május 22. Megtekintve: 636

Szeretnél jobban kommunikálni? Ezek a tanácsok segíteni fognak, hogy elkerüld a félreértéseket és hogy jobbá tedd a munkahelyi és személyes kapcsolataid.


Mi is az a hatékony kommunikáció?


A hatékony kommunikáció több, mint egyszerű információcsere. Az információ mögötti érzelmek és szándékok megértéséről szól. Amellett, hogy képes vagy világosan közvetíteni egy üzenetet, jó hallgatónak is kell lenned, amely feltételezi az elmondottak teljes értelmének az elsajátítását és azt, hogy a másik személy úgy érezze, megértették és meghallgatták.


A hatékony kommunikáció úgy hangzik, mintha ösztönösnek kellene lennie. Azonban túl gyakran, amikor megpróbálunk másokkal kommunikálni, valami félresiklik. Mondunk valamit, a másik személy valami mást ért és félreértések, frusztráció és konfliktusok merülnek fel. Ezek problémát okozhatnak az otthoni, iskolai és munkahelyi kapcsolatokban.


Sokunk számára a világosabb és hatékonyabb kommunikáció néhány fontos készség elsajátítását feltételezi. Akár a házastársaddal, gyerekekkel, főnököddel vagy kollégáiddal szeretnéd jobbá tenni a kommunikációt, ezen készségek elsajátítása elmélyítheti a másokkal való kapcsolataid, nagyobb bizalmat és tiszteletet teremthet, javíthat a csapatmunkán, problémamegoldáson valamint az általános társadalmi és érzelmi egészségeden.


Mi gátol meg abban, hogy hatékonyan kommunikálj?


A hatékony kommunikáció gyakori akadályai a következőek:


Stressz és fékevesztett érzelmek. Amikor stresszes vagy érzelmileg túlterhelt vagy, sokkal hajlamosabb vagy más emberek félreértelmezésére, a zavarba ejtő vagy elkedvetlenítő nonverbális jelek kinyilvánítására és zsigerből jövő, egészségtelen viselkedésminták alkalmazására. Ahhoz, hogy elkerüld a konfliktust és félreértéseket, megtanulhatod, hogy nyugodj le gyorsan mielőtt folytatnád a beszélgetést.


Koncentráció hiánya. Képtelen vagy hatékonyan kommunikálni, ha több feladatot látsz el ugyanakkor. Ha éppen a telefonod ellenőrzöd, azt tervezed mit fogsz mondani következőre, vagy álmodozol, akkor minden bizonnyal elsiklasz a beszélgetés alatt felmerülő nonverbális jelek fölött. Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálj, el kell kerülnöd a figyelemeltereléseket és koncentráltnak kell lenned.


Ellentmondó testbeszéd. A nonverbális kommunikációnak meg kellene erősítenie az elmondottakat, nem pedig ellentmondania annak. Ha egy valamit mondasz és a testbeszéded másról árulkodik, akkor a hallgató nagy valószínűséggel azt fogja hinni, hogy nem vagy őszinte. Például nem mondhatod azt, hogy „igen” miközben a fejedet rázod.


Negatív testbeszéd. Ha nem értesz egyet azzal, vagy nem tetszik amit hallasz, a negatív testbeszéd jeleit is használhatod, hogy elutasítsd a másik személy üzenetét, ilyen például a karba tett kéz, a szemkontaktus elkerülése vagy a lábbal való kopogtatás. Nem kell egyetértened az elmondottakkal vagy nem kell, hogy tetsszen a másik személy üzenete, de ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálj és ne helyezd a másik személyt védekező állásba, fontos, hogy elkerüld a negatív jelek küldését.


Hatékony kommunikáció 1. készség: Válj elkötelezett hallgatóvá


Amikor másokkal kommunikálunk gyakran arra koncentrálunk, hogy mit kellene mondjunk. Azonban a hatékony kommunikáció kevésbé szól a beszédről és inkább a hallgatásról. A jó hallgatás nem csak arról szól, hogy megértsük a szavakat és a kommunikált információt, de arról is szól, hogy megértsük a beszélő érzelmeit, melyeket megpróbál átadni.


Hatalmas különbség van az elkötelezett hallgatás és az egyszerű hallgatás között. Amikor valóban hallgatsz – amikor elkötelezett vagy az elmondottak felé – meghallod az apró hanglejtéseket is valaki hangjában, melyek elárulják neked, hogy az a bizonyos személy hogyan is érzi magát és milyen érzelmeket próbál kommunikálni. Amikor elkötelezett hallgató vagy, nem csak hogy jobban megfogod érteni a másik személyt, de azt érezteted vele, hogy megérted és meghallgatod, ami segít az erősebb, mélyebb kapcsolat felépítésében kettőtök között. Az ily módú kommunikáció segít, hogy megtapasztald azt a folyamatot, mely csökkenti a stresszt és elősegíti a fizikai és érzelmi jólétet. Ha például a személy, akivel beszélsz, nyugodt, akkor az elkötelezett hallgatás segít abban, hogy te is megnyugodj. Hasonlóképpen, ha a másik személy izgatott, azzal segíthetsz, hogy figyelmesen végighallgatod és azt érezted vele, hogy megérted.


Ha a célod, hogy teljes mértékben megértsd és összekapcsolódj a másik személlyel, akkor az elkötelezett hallgatás gyakran természetes módon történik. Ha ez nem így van, próbáld meg a következőket. Minél többet gyakorolod ezeket a tippeket, annál kielégítőbbek és eredményesebbek lesznek a másokkal felmerülő kapcsolataid.


Tippek, hogy elkötelezett hallgatóvá válj


Koncentrálj teljes mértékben a beszélőre. Nem vagy képes elkötelezett módon hallgatni, ha folyamatosan a telefonod ellenőrzöd vagy valami másra gondolsz. Koncentrálnod kell a pillanatnyi élményre, ahhoz, hogy elcsípd az apró nüanszokat és fontos nonverbális célzásokat egy kommunikáció során. Ha nehezedre esik egy adott beszélőre koncentrálni, próbáld meg magadban ismételgetni a szavait – ez megerősíti az általuk közölt információt és segít koncentráltnak maradni.


Részesítsd előnyben a jobb füled. Bármilyen furcsán is hangzik, az agy bal oldalán találhatóak a beszédértés és az érzelmek elsődleges feldolgozási központjai. Mivel az agy bal oldala a test jobb oldalával van kapcsolatban, a jobb füled előnyben való részesítése segíteni fog abban, hogy jobban észrevedd az érzelmi nüanszokat a másik személy által elmondottakban.


Kerüld a félbeszakításokat vagy a beszélgetés saját problémáidra való átterelését. Mintha valami ilyesmit mondanál, „Ha azt gondolod, hogy ez rossz, hadd mondjam el mi történt velem.” A hallgatás nem arról szól, hogy azt várod mikor kerül rád a sor a beszélgetésben. Nem tudsz úgy koncentrálni valaki beszédére, ha közben azon morfondírozol, mit fogsz mondani. A beszélő gyakran le tudja olvasni az arckifejezéseid és rájön, hogy valahol máshol jársz fejben.


Mutass érdeklődést az elmondottakban. Alkalmanként bólints, mosolyogj a személyre és bizonyosodj meg róla, hogy a testtartásod nyitott és hívogató. Bátorítsd a beszélőt a folytatásra, apró megjegyzésekkel, mint „igen” vagy „aha”.


Próbáld alátámasztani a nézeteid. Annak érdekében, hogy hatékonyan kommunikálj valakivel, nem muszáj egyetértened vagy nem kell tetsszen az értékrendje, az ötletei vagy véleményei. Mindazonáltal alá kell támasztanod a nézeteid, tartsd vissza a vádaskodást és kritikákat, annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsd a másik félt. A sikeres végrehajtással, a legnehezebb kommunikáció is gyakran vezethet valószínűtlen kapcsolathoz valakivel.


Biztosíts feedback-et. Ha úgy tűnik, hogy elvesztetted a fonalat, fogalmazd újra az elmondottakat a következőképpen. „Amit hallok az…”, vagy „Úgy tűnik azt mondod”, ezek nagyszerű módok a visszacsatolásra. Ne csak egyszerűen ismétled el szó szerint, amit a beszélő mondott, ellenkező esetben – hamisnak, unintelligensnek tűnhetsz. Ehelyett fejezd ki, hogy mit jelentettek számodra az elmondottak. Tégy fel kérdéseket, hogy tisztázz bizonyos aspektusokat: „Mit értesz az alatt, hogy…” vagy „Így érted?”


Halld a szavak mögötti érzelmet


Az emberi beszéd magasabb frekvenciái adják át az érzelmeket. A középfül apró izmainak (a test legkisebb részei) edzése révén sokkal jobban rá tudsz hangolódni ezekre a frekvenciákra ezáltal képesebb leszel megérteni, amit mások valójában mondanak. Ezt énekléssel, fúvós hangszeren való játszással vagy bizonyos frekvenciájú zenék hallgatásával (például Mozart szimfóniái vagy hegedűverseny hallgatásával mintsem alacsony frekvenciájú rock, pop vagy hip-hop zene hallgatásával) érheted el a legkönnyebben.


2. Készség: Szentelj figyelmet a nonverbális jelekre


Ahogyan nézel, hallgatsz, mozogsz és reagálsz más személyre, sokkal többet elmond arról, ahogyan érzed magad, mint amennyit a szavak valaha is elmondhatnának. A nonverbális kommunikáció, vagy testbeszéd magába foglalja az arcmimikát, testmozgást és gesztusokat, szemkontaktust, testtartást, hangnemet és még az izmok megfeszülését és a légzést is.


A nonverbális kommunikáció használatának és megértésének fejlesztése segíthet a másokkal való kapcsolatteremtésben, kifejezi, amit valójában mondani szeretnél, segít a kihívó szituációk megoldásában és abban, hogy jobb kapcsolatokat építs fel otthon és a munkahelyen.


A hatékony kommunikációt a nyitott testbeszéddel javíthatod – nem karba tett kéz, nyitott testtartás vagy a szék szélén való ülés, a másik féllel való szemkontaktus megtartása.


A testbeszédet az elmondottak kihangsúlyozására vagy megerősítésére is használhatod – egy barát hátba veregetése miközben a sikereit dicséred, vagy az ujjaddal való mutogatás, miközben kiemeled az üzeneted.


Javítsd azt, ahogyan olvasod a nonverbális kommunikációt


Légy tudatában az egyéni különbségeknek. A különböző országokból és kultúrákból származó emberek hajlamosak különböző nonverbális kommunikációs gesztusokat használni, úgyhogy fontos, hogy figyelembe vedd az életkort, kultúrát, vallást, nemet és érzelmi állapotot, amikor valakinek a testbeszédét szeretnéd olvasni. Például egy amerikai tini, egy gyászoló özvegy és egy ázsiai üzletember valószínűleg különböző nonverbális jeleket fognak használni.


Csoportként tekints a nonverbális kommunikációra. Ne olvass túl sokat egyetlen gesztust vagy nonverbális jelet. Vedd figyelembe az összes nonverbális jeleket, amelyeket kapsz, a szemkontaktustól a hangnemen át a testbeszédig. Például alkalmanként bárki elveszítheti a szemkontaktust, vagy röviden karba teheti a kezeit anélkül, hogy szándékosan tennék. Ahhoz, hogy jobban „leolvass” egy személyt, egészként tekints a jelekre.


Javítsd azt, ahogyan átadod a nonverbális kommunikációt!


Használj olyan nonverbális jeleket, melyek megegyeznek az általad elmondottakkal mintsem olyanokat, melyek ellentmondanak ezeknek. Ha egy valamit mondasz, de a testbeszéded mást árul el, akkor a hallgatódat zavarba ejted vagy gyanakvó lesz, hogy nem vagy vele őszinte. Például, karba tett kézzel ülni és a fejedet rázni, nem egyezik azzal, ha azt mondod a személynek, hogy egyetértesz az általa elmondottakkal.


Igazítsd a nonverbális jeleket a kontextushoz. Például a hangnemed különböző, amikor egy gyerekhez szólsz vagy, amikor egy csoport felnőtthöz beszélsz. Hasonlóképpen, vedd figyelembe a másik személy érzelmi állapotát és kulturális hátterét.


Kerüld a negatív testbeszédet. Ehelyett használd arra a testbeszéded, hogy pozitív érzelmeket adj át, még akkor is, amikor nem feltétlenül éled meg őket. Ha ideges vagy valamilyen helyzet miatt – például egy állásinterjú, fontos bemutató, vagy első randi – arra használhatod a pozitív testbeszédet, hogy magabiztosságot mutass, még akkor is ha nem igazán ekképp érzed magad. Ahelyett, hogy leszegett fejjel, félrefordított tekintettel lépsz be egy terembe, majd belecsusszansz egy székbe, próbálj meg egy határozott kézrázást egyenes testtartással, hátraszegett vállakkal, mosolyogva, megtartva a szemkontaktust. Ettől majd sokkal magabiztosabbnak érzed magad és segít megpuhítani a másik félt.


3. Készség: Tartsd kordában a stresszt


Hányszor fordult elő veled, hogy stresszes voltál az élettársaddal, gyerekeiddel, főnököddel, kollégáiddal való vita következtében és olyan dolgokat tettél vagy mondtál, melyeket később megbántál? Ha gyorsan sikerül megszabadulnod a stressztől és visszatérned nyugalmi állapotba az nem csak sikerül elkerülni ezeket a megbánásokat, de a legtöbb esetben a másik félt is sikerül megnyugtatnod vele. Csakis nyugodt, fesztelen állapotodban leszel képes arra, hogy észrevedd ha a szituáció reakciót követel meg tőled, vagy a másik fél olyan jeleket küld feléd, melyek azt mutatják, hogy jobb lenne csendben maradnod.


Olyan szituációkban, mint például egy állásinterjú, üzleti bemutató, nyomást generáló találkozó vagy bemutatkozás a szeretted családjának, fontos, hogy kordában tartsd az érzelmeid, tiszta fejjel gondolkodj és hatékonyan tudj kommunikálni nyomás alatt.


Kommunikálj hatékonyan, úgy, hogy nyugodt maradsz a nyomás alatt is!


Használj akadályozó taktikákat, hogy időt adj magadnak a gondolkodásra. Kérd, hogy ismételjék meg a kérdést vagy kérd az elhangzottak pontosítását mielőtt válaszolnál.


Tarts szünetet, hogy összeszedd a gondolataid. A csend nem feltétlenül rossz dolog – a szünet inkább azt a látszatot kelti, hogy kezedben tartod a dolgokat, mintsem elsieted a válaszadást.


Foglalj egy álláspontot és adj rá példát vagy alátámasztó információt. Ha a válaszod túl hosszú vagy sokat beszélsz mellé, félő, hogy elveszíted a hallgatóság érdeklődését. Foglalj egy álláspontot, példával, majd mérd fel a hallgató reakcióját ha szükségeltetik a második álláspont is.


Fogalmazd meg tisztán a szavaidat. Nagyon sok esetben az ahogyan mondasz valamit ugyanolyan fontos lehet, mint az, amit mondasz. Beszélj világosan, tartsd meg az egyenletes hangnemet és a szemkontaktust. A testbeszéded maradjon nyugodt és nyitott.


Fogalmazz meg összefoglalót majd zárd le a beszélgetést. Foglald össze a válaszod és fejezd be a beszéded, még akkor is ha csend uralkodik el a szobán. Nem kell kitöltened a csendet azzal, hogy tovább beszélsz.


Gyors stresszoldás a hatékony kommunikáció érdekében


Amikor a beszélgetés hevessé válni, szükséged van valami gyorsra és azonnalira, ami csökkenti az érzelmek intenzitását. A pillanatnyi stressz gyors csökkentésének megtanulásával biztonságosan felmérhetsz bármilyen erős érzelmet, melyet tapasztalsz, szabályozhatod az érzelmeid és ezáltal megfelelően viselkedhetsz.


Ismerd fel, mikor válsz stresszessé. A tested tudatodra adja ha stresszes vagy kommunikáció közben. Feszesek az izmaid és a hasad? Összeszorítottak a kezeid? Sekély a légzésed? „Elfelejtesz” levegőt venni?


Tarts egy percnyi szünetet mielőtt úgy döntenél, hogy folytatod a beszélgetést vagy halaszd el!


Használd az érzékeid menekülésként. A legjobb módja annak, hogy gyorsan és megbízhatóan feloldd a stresszt, az érzékek használata – látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás – vagy a mozgás. Például elszopogathatsz egy mentacukorkát, stresszlabdát tarthatsz a zsebedben, végy mély levegőt, feszítsd meg és engedd el az izmaid, vagy egyszerűen használj megnyugtató, ingergazdag képet. Minden személy másképp reagál a szenzoros inputra, tehát te magad is meg kell találnod azt a megküzdési mechanizmust, mely segít lenyugodni.


Keresd a szituációban rejlő humort. Megfelelően használva, a humor nagyszerű módja a kommunikáció közbeni stresszoldásnak. Amikor te, vagy a körülötted lévők túl komolyan veszik a dolgokat, találj rá módot, hogy oldd fel a hangulatot egy vicc vagy szórakoztató történet elmesélésével.


Légy hajlandó a kompromisszumra. Néha, ha mindketten hajlandóak vagytok engedni egy kicsit, akkor képesek lesztek megtalálni az arany középutat, mely csökkenti a stresszt mindenki számára. Ha azt veszed észre, hogy a másik személy sokkal jobban aggódik egy probléma miatt, mint te, akkor a kompromisszum könnyebb lehet számodra és jó befektetés a kapcsolat jövőbeni kimenetelébe.


Fogadd el az ellentmondást, ha szükséges, távolodj el a szituációtól, hogy mindenki lenyugodhasson. Menj el sétálni, ha lehetséges, vagy meditálj néhány percig. A fizikai mozgás vagy egy csendes hely segít az egyensúly visszaállításában és a stressz gyors csökkentésében.


4. Készség: Légy asszertív.


Az egyenes, magabiztos kifejezések világos kommunikációhoz vezetnek és segítenek az önbecsülés és a döntéshozó készségek fejlesztésében. Az asszertivitás azt jelenti, hogy nyíltan és őszintén kifejezed a gondolataid, érzéseid és szükségleteid, miközben kiállsz magadért és tiszteletben tartod a többieket. NEM azt jelenti, hogy ellenséges, agresszív, vagy követelőző vagy. A hatékony kommunikáció mindig a másik személy megértéséről szól és nem pedig egy vita megnyeréséről vagy arról, hogy a véleményeid ráerőltesd a többiekre.


Az asszertivitás fejlesztésének érdekében:


Értékeld magad és a véleményeid. Ugyanolyan fontosak, akárcsak másé.


Légy tisztában a szükségleteiddel és akarataiddal. Tanuld meg kifejezni őket, anélkül, hogy mások jogait megsértenéd.


A negatív gondolataid fejezd ki pozitív módon. Rendben van, hogy mérges vagy, de ugyanúgy tisztelettudónak kell maradnod.


Pozitívan fogadd a visszajelzéseket. Fogadd jóindulattal a dicséreteket, tanulj a hibáidból és kérj segítséget, amikor szükséged van rá.


Tanulj meg nemet mondani. Ismerd meg a határaid, és ne engedd, hogy mások kihasználjanak. Keress alternatívákat, hogy mindenki elégedett legyen a végkifejlettel.


Technikák az asszertív kommunikáció fejlesztésére


Az empatikus állítás érzékenységet közvetít a másik fél felé. Először is ismerd fel a másik személy helyzetét vagy érzelmeit, majd fejezd ki a szükségleteid vagy véleményed: „Tudom, hogy elfoglalt vagy a munkahelyeden, de azt szeretném ha kettőnkre is szánnál időt.”


A fokozódó állítás akkor alkalmazható ha az első próbálkozásaid kudarcba fulladtak. Az idő elteltével egyre határozottabbá válsz, mely a következmények felvázolásával végződhet, ha a szükségleteid nem kerülnek kielégítésre. Például, „Ha nem tartod be a szerződés előírásait, jogi lépések megtételére kényszerülök.” Gyakorold az asszertivitást alacsony kockázatú szituációkban, hogy felépítsd a magabiztosságod. Vagy kérdezd meg a barátaid, családod, hogy gyakorolhatod-e először rajtuk az asszertív technikákat.


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták