Hogyan küzdj meg a félelemmel, ami elválaszt a boldogságtól


Hozzáadva: 2020. Július 05. Megtekintve: 557

A félelem egy olyan érzés, amit majdnem mindannyiunk érzett már élete során. Néhányan akkora félelemben élünk, hogy az uralja az életünket. Természetesen nem a zsigeri félelemről beszélek, amit veszélyes helyzetekben érzünk. Ezesetben a mi védelmünket szolgálja.


A félelem, amiről én beszélek az a fajta, amely irányítja az életed és nagyon nehezen elérhetővé teszi a boldogságot. De hogyan is birkózol meg, és végül győzöd le ezt a felsőbbrendű félelmet, amely uralja az életed?


A félelem legyőzése közel sem egyszerű folyamat és nyitottságra, illetve egy bizonyos jellemvonásra van hozzá szükség - de nem lehetetlen küldetés. Többnyire a hozzáállásodon és a hitedben rejlik a kulcs.


A mai posztban arról lesz szó, hogyan győzd le a félelmet, ami elszipolyozza a boldogságod.


1. Fogadd el és figyeld meg félelmed


A félelem nem egy kellemes érzés, amelyről inkább azt kívánjuk, bár sose éreznénk. Ennek ellenére mégis jelen van életünkben, sőt néha az is irányítja azt. Ezzel nincs is semmi gond.


Az élet nem tökéletes. Inkább egy gyönyörű élmény, ami pozitív és negatív tapasztalatokból áll össze. A jó tapasztalatoknak hála élvezhetjük az életet, a rosszak pedig arról gondoskodnak, hogy a lehető legtöbbet tanuljuk meg életünk során.


Tehát, ahelyett, hogy megtagadod a félelmet és hagyod, hogy egy roncsot csináljon belőled, fogadd el annak ami – az életed része, nem pedig az ellenséged. Először is hagyd, hogy átjárjon a félelem – ha ellenállsz soha nem fog megszűnni. Fogadd el, hogy te, most bizony félsz. Aztán, ha legközelebb félelmet érzel valami kapcsán, állj meg egy pillanatra és figyeld meg az agyadban milyen folyamatok mennek keresztül.


2. Értsd meg, miért tapasztalod ezt az érzést


Ha már eljutottál addig, hogy elfogadd és figyelj is a félelemre, eljött az idő, hogy megértsd a gyökerét a dolognak. Tisztában vagyok vele, hogy a félelem leküzdése nem egy könnyű vagy kellemes procedúra, de az érzelem megértése alapvető fontosságú, ha szeretnéd legyőzni, és hogy soha többet ne okozzon problémát.


Légy türelmes magaddal, és ha már próbálod megfigyelni a viselkedésed és a gondolataid, legalább legyen haszna és értsd meg miért. Sokat segíthet, ha naplót vezetsz a gondolataidról, az érzéseidről és nyomon követed a haladásod. Naplózás közben még észre is vehetsz bizonyos sémákat, ha kitartó vagy.


3. Próbáld meg Te irányítani a félelmed és ne fordítva


A félelem elég erős ahhoz, hogy átvegye az irányítást. Ha félelemben élsz, az összes döntésed félelemből fog történni. Más szavakkal, a félelem börtönbe zárja a szabadságod. Szóval, hogyan irányítsd a félelmet? Én nem hiszek abban, hogy van egy praktikus eljárás, ami mindenkinél 100%-ban működik. Ennek ellenére, néhány technika hasznos lehet.


Én szeretem a félelmet egy lelkiállapotnak nevezni érzelem helyett. Ezt a hozzáállást követve ahhoz, hogy Te irányítsd a félelemet, meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat és a hitedet. Például, aki fél azt hiszi gyenge, vagy úgy gondolja, hogy nem elég jó. De ha elképzeled, hogy Te ennél erősebb vagy és ehhez is tartod magad, tényleg erősebb leszel. A félelemnek, pedig esélye sem lesz.


4. Fogd fel a félelmet és másik nézőpontból


A félelem segíthet, de darabokra is téphet, attól függően, hogyan tekintesz rá. Sokan azt gondolják, hogy a félelmet el kell rejteni mások elől, nehogy megvessenek érte – mintha hiba lenne félni.


Nem baj, ha félsz. Azt érzel, amit a szíved diktál – nem egy buborékban élünk, amiben minden tökéletes. A félelem az életed része és Te döntöd el, hogyan köszöntöd.


Hagyod a félelemnek, hogy szétszedje az életed, vagy úgy gondolsz rá, mint egy kihívásra, amit ha legyőzöl erősebb és bölcsebb leszel?


5. A félelem egy tanult viselkedési forma


Az egyik legfontosabb, amit a félelemről tudnod kell, hogy egy tanult viselkedés. Születésünkkor nincs bennünk félelem. Kiskorunkban legtöbben a szüleink félelmeit másoljuk le – anélkül, hogy el tudnánk dönteni jó dolog-e ezt megtanulni.


Például, a kutyáktól való félelem egy, vagy több, agresszív kutyával való találkozás után alakul ki bennünk. Pontosabban azért, mert ezután a kutyával párosítjuk a fájdalmat, és a testünk mindenféleképpen el akarja azt kerülni. A lényeg tehát, úgy, ahogy megtanultál félni bizonyos dolgoktól, el is tudod őket felejteni és végül, legyőzni a félelmed.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták