Hogyan mossunk ruhát mosógépppel?


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 544

A ruhamosás ismerete — anélkül, hogy tönkretennénk őket — az élet alapvető készsége. Mielőtt bepakolsz a mosógépbe, el kell végezned némi előkészítő munkát, mint például a ruhadarabok szín és anyag szerinti szétválogatását, a megfelelő program kiválasztását, és tudnod kell mennyi mosószerre lesz szükség. Mindez egy kis gyakorlatot igényel, de gyorsan bele fogsz jönni.


Válogass és válassz szét a sikeres mosás érdekében!


Nem minden anyaggal kell ugyanúgy bánni, ezért rendezd szín és anyag alapján több halomba ruhadarabjaidat:


Különítsd el a világos színű ruhákat a sötét színű ruháktól: A legrosszabb hiba, amit elkövethetsz az, hogy a színes ruhákat összekevered a világos színű ruhákkal mosás közben. A ruhák (különösen az újak) elvesztik festékük egy részét a mosás során, amit a világos színű darabok felvehetnek. Tehát ne mosd ki forró vízben az új piros pólód a fehér alsónadrágoddal együtt, ha utána nem akarsz rózsaszín alsót hordani!


Ha el akarod kerülni világos ruháid ,,beszínezését", akkor oszd szét szennyesed fehér vagy világos (halvány pasztell árnyalatok) és sötét ruhákra. Ha nincs sok ruhád és nem akarsz kétszer mosni, összekeverheted a világost a sötéttel — de csak ha egyik színes ruhadarab sem új, valamint hideg vizet használsz.


Válaszd szét ruhadarabjaidat anyag szerint: A nehezebb anyagok, mint például a farmernadrágok és a törölközők másmilyen programot igényelnek, mint a finomabb ruhadarabok (például a melltartók vagy egyéb fehérnemű) vagy a közepes súlyú darabok, mint például a lepedők.


A női fehérneműk, mint a melltartók, könnyen megsérülhetnek a mosógépben. Ezeket a ruhadarabokat külön kell mosni egy gyengédebb programmal. Ha nincs időd külön adagként mosni ezeket, akkor egy speciális zsákba belehelyezve a többi ruhával együtt moshatóak.


Mosás előtt olvasd el a ruhacímkéket. Egyes ruhadarabok esetében csak száraz tisztítást alkalmazhatsz, míg más ruházatot, például a gyapjúból készültet speciális szappannal kézzel kell mosni és törölközőre vagy állványra helyezve kell megszáradnia.


Az ruhák a mosógép által okozott károktól való megóvása érdekében húzd fel az összes cipzárt és mosás előtt fordítsd ki a ruhadarabokat.


Válaszd ki a megfelelő beállítást: A mosógépen beállíthatod a víz hőmérsékletét. Különösen piszkos vagy büdös világos színű ruhák esetén használj forró vizet. Használj hideg vizet sötét színű (főként új) ruhák mosásakor, főleg, ha hajlamosak elveszteni a színüket. A pamut ruhák szintén hidegebb vizet igényelnek a zsugorodás elkerüléséhez.


Látni fogsz a mosott ruha adagra vonatkozó beállításokat is, általában kicsi, közepes és nagy opciókkal. Ha a szennyes egyharmadáig tölti meg a mosógépet válaszd a kicsit, ha feléig akkor a közepeset, ha pedig a háromnegyedéig, akkor a nagyot. Soha ne tömd tele a gépet, mert a víznek is szüksége van térre!


Mosószer, fehérítő, öblítőszer használata


Ha készen állsz a (különválogatott) ruhák mosására, ne dobáld őket csak úgy be a gépbe egy kis mosószerrel és kapcsold be a gépet. A mosásnak van egy folyamata: Először töltsd fel a mosógépet kb. egyharmadáig vízzel, aztán rakd bele a fehérítőt (már ha használsz egyáltalán). Ezután tedd be a mosószert, forgasd körbe a vizet, hogy biztosan feloldódjon, aztán rakd be hozzá a ruháidat.


Mennyi mosószerre van szükség? Az, hogy mennyi mosószerre van szükséged függ a ruhaadag méretétől. Mindig olvasd el a mosószer csomagolásán található utasításokat, hogy tudd mennyit kell betenni. Néhány mosószer koncentráltabb, így kevesebbet kell belőle berakni.


Használj fehérítőt vagy ne? Ha a ruháid nagyon piszkosak vagy szeretnéd, hogy fehér ruhadarabjaid minél fehérebbek legynek, akkor használj fehérítőt. De légy óvatos — nem minden fehérítő ugyanolyan, olvasd el figyelmesen a termék címkéjét.


A klóros hipó kitűnő a fehér ruhák még fehérebbé tételére, főleg, ha az anyaguk pamut vagy vászon. Soha ne használj klóralapú fehérítőt színes anyag mosásakor, mert így elveszti a színét.


Vannak olyan fehérítők, melyeket a színes és klórérzékeny ruhadarabok mosására gyártanak.


Ha a mosógépednek nincs fehérítő-adagolója, akkor mindig higítsd fel a fehérítőt mielőtt a ruháidhoz érne.


A víz ,,keménysége" befolyásolhatja a fehérítő hatását, így azt először próbáld ki néhány olyan ruhadarabon, amelyeket nem annyira szeretsz.


Ne felejtsd el az öblítőszert sem: Ha szeretnéd, hogy törölközőid lágyak és puhák legyenek, adj hozzá öblítőszert az öblítési ciklushoz. (Számos mosógép rendelkezik speciális öblítőszer adagolóval. Ezt a mosás elkezdése előtt fel kell töltened, a gép pedig automatikusan felhasználja a megfelelő időpontban.)Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták