Hogyan növeld befolyásod a munkahelyen?


Hozzáadva: 2020. Június 25. Megtekintve: 566

Napjaink munkahelyein a befolyás fontosabb, mint valaha. Ha tudod, hogyan kell befolyásod érvényesíteni a munkahelyeden, akkor irányíthatod és gyorsabban előremozdíthatod karriered mint mások. Négy alapvető lépés segíthet a befolyás elérésében, függetlenül attól, hogy karriered melyik részén tartasz; ha egy cég magasabb pozícióját töltöd be, akkor érdemes a vezetőképesség javításával növelni befolyásod.


Ahhoz, hogy manapság hatékonyabban dolgozz szervezetekben tudnod kell, hogyan gyakorolj befolyást a többiekre. A pozíciód nem mindig elég ahhoz, hogy meggyőzz embereket, vagy lehet, hogy eleve nem vagy hivatalos, magas pozícióban. Mi tehát a legjobb módja annak, hogy elérd a nem hivatalos vezető szerepét? Hogyan motiváld kollégáidat kezdeményezéseid támogatására és ötleteid elfogadására? Hogyan válhatsz azzá az emberré, akit akkor keresnek fel, ha útmutatásra vagy szakértői tanácsra van szükség?


Építs kapcsolatokat


Nem kell, hogy az iroda legnépszerűbb embere legyél vagy hogy mindenkit levegyen a lábáról a karizmád. Csak jó kapcsolatra van szükséged a kollégáiddal. Ez természetesen nem fog közvetlenül befolyást eredményezni, de valószínűbbé teszi, hogy legalább meghallgatnak. Tehát ápold személyes kapcsolataidat kollégáiddal, és hagyd, hogy megismerjenek. Ily módon nem fognak negatív szándékot vagy indítékot feltételezni.


Hallgass, mielőtt meggyőzni próbálsz


A legjobb módja annak, hogy elérd, hogy kollégáid mögéd álljanak az, hogy meghallgatva érezzék magukat. Kezdd azzal, hogy osztatlan figyelmet szentelsz nekik négyszemközt. Nyugtalanok, szórakozottak vagyunk, és hajlamosak vagyunk a telefonunkhoz nyúlni. Ehelyett tudnod kell fókuszálni. Ehhez fordítsd tested a másik fél felé, maradj mozdulatlan és hallgasd meg.


A munkahelyi neheztelés egyik fő oka az, hogy az emberek nem érzik magukat megtisztelve és nem hallathatják hangukat. Tehát kérd kollégáid véleményét és tanácsát.


Elvek, amiket érdemes megjegyezni


Amit tegyél:


 • Ápold a személyes kapcsolataid kollégáiddal, hogy pozitív szándékot feltételezzenek amikor befolyásolni próbálod őket.
 • Legyen kollégáid számára világos, hogy értékeled véleményüket.
 • Tegyél lépéseket szakértelmed fejlesztésére konferenciákon való részvétellel vagy vezetői szerepet vállalva egy szakmai szervezetnél.
 • Éreztesd beosztottjaiddal, hogy érdekel karrierjük. Munkád egyik része az, hogy olyan tapasztalatokkal látod el alkalmazottaidat, amiket máshol nem kapnának meg -- olyan tapasztalatokkal, melyek értékesebbé teszik őket. Persze remélheted, hogy alkalmazásodban maradnak sok ideig, de az is rendben van, ha eljön a nap, amikor egy másik céget választanak.
 • Tudd meg, hogy mit kedvelnek — és utálnak — alkalmazottjaid, a munkahelyen belül is kívül is. A legjobb elkötelezettség növelő az, ha megmutatod az alkalmazottjaidnak, hogy érdekelnek, mint emberek. Csupán két másodperc megkérdezni egy alkalmazottat, hogy milyen hétvégéje volt, vagy hogyan sikerült a lánya táncbemutatója, vagy hogy a felesége felépült-e már az influenzájából.

 • Ezen ismeretek megszerzése és beépítése a napi beszélgetésekbe nagy mértékben növelheti elkötelezettségüket.


  Amit ne tegyél:


  • Ne aggódj, hogy a befolyásolási kísérleteid manipulatívak. Csak taktikázol.
  • Ne görnyedj, miközben beszélsz. Az egyenes testtartás hátrahúzott vállakkal magabiztosságot sugároz.
  • Ne használd az ,,én"-t túl sokat. A befolyás iránti törekvés során emeld ki, hogy az ötleteid mennyire jó hatással lennének az egész szervezetre és hogy ,,mi" miért jövünk ki jól belőle.
  • Ne mondd az alkalmazottaidnak, hogy mit csináljanak; inkább kérd meg őket, hogy keressenek ők is megoldásokat. Gyakran, ha egy vezető teljesítménybeli problémát talál, csupán elmondja az alkalmazottnak, mit kéne tenni a javulás érdekében. Jobb megoldás, ha megfigyeléseidet közlöd, majd csendben maradsz, és hagyod, hogy az alkalmazott beszéljen. Bármi is lesz a megoldás, szinte biztos, hogy jobb végeredményt érsz el ezzel a megközelítéssel.


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták