Hogyan nyírj füvet akár egy vérbeli profi?


Hozzáadva: 2020. Június 11. Megtekintve: 605

Senki nem szeretné a hétvégéket a tűző napon fűnyírással tölteni. De ha előre tervezel, gyorsabbá és fájdalommentessé teheted gyeped gondozását. Íme néhány tipp, hogy mikor, hogyan nyírj füvet, és hogyan tartsd karban a fűnyíródat. Ezek a tippek segítségével sokkal hamarabb pihenhetsz majd a nyugágyon, egy hideg itallal a kezedben, a gyönyörű pázsitodat csodálva.


Várj, amíg megszárad a fű


Bár jó ötletnek tűnik a kora reggeli fűnyírás, amikor még hűvös a levegő, de értékes időt veszíthetsz, ha még harmatos a pázsit. Több, mint valószínű, hogy a nedves fűszálak beleragadnak és eltömítik az oldalkidobót, emiatt meg kell, hogy állj és kitisztítsad. Ráadásul a fűnyíród kerekeinek sem lesz nagyszerű a tapadása.


Inkább várd meg, míg a harmat felszárad, vagy hagyd a fűnyírást késő estére. Ezenkívül, úgy állítsd be az öntözőrendszered, hogy az késő este, vagy éjszaka locsoljon, így nem lesz felesleges nedvesség a gyepen, amikor azt lenyírod.


Hagyd, hogy hosszúra nőjön a fű


Ha többnaponta szigorúan ugyanolyan rövidre vágod a pázsitod, hírem van számodra. Jobb, ha hagyod nőni.


Egy egészséges gyep a nyár legmelegebb napjain nagyjából 10 centiméter magas vágás után. Talán túl hosszúnak tűnik, de a magasabb fűszálak több vizet tartanak, és hosszabb, egészségesebb gyökereik vannak. Szóval állítsd magasabbra a vágási magasságot a fűnyíródon, és hagyd a pázsitodat hosszabbra nőni, mielőtt levágod.


Haladj lassabban


Tudom, a fűnyíró traktorodnak több sebességi fokozata is van ultra lopakodótól kezdve egészen a száguldozásig, akár egy quad motor. Habár rendkívül csábító a villámgyors haladás, igazából nem nyersz rajta időt. Ha sietve végezzük el a munkát, néhány részen hosszúak marad majd a fűszálak, így a munkád egyenetlennek, elhamarkodottnak fog tűnni. Ezért majd újra le kell nyírnod, hogy jól nézzen ki. Hogy időt spórolj, csináld egyszer, de helyesen. A legjobb eredmény elérése érdekében a fűnyíród első négy sebességi fokozatán belül mozogj. Ne feledd, minél lassabban haladsz, annál alacsonyabbnak kell lennie a fojtásnak.


Egyszerre csak kicsit vágj le


A fűnyírást illetően sokan az egyharmad-szabályt magasztalják. Azaz, a fűszál hosszának csupán egyharmadát szabad levágni, annak terhelésének elkerülése érdekében. Az összes fűnyírási tipp közül ez a legfontosabb.


Az egyharmad szabály alatt a maximumot értem. Semmilyen körülmény között ne vágj le egyharmadnál többet. Próbáld meg a lehető legkevesebbet vágni minden fűnyírásnál. Okkal nyírják le a füvet hetente többször a top atlétikai és golfpályákon. Minél kevesebbet vágsz le, annál kevesebb az igénybevétel, annál erősebb és zöldebb lesz a gyep.


Ha szofisztikált szeretnél lenni ezzel kapcsolatban, keress rá a fűtípusod megfelelő vágási magasságára. Ez régiónként eltérhet, ezért legjobb lesz, ha felkeresed a helyi pázsitfű egyesületet.


Természetesen ez azt jelenti, hogy többször kell füvet vágnod, de sosem kell több a heti nyírásnál. Ezenkívül, minél többet öntözöl, és minél több műtrágyát használsz, annál gyorsabban fog a fű nőni. De ha úgy akarsz füvet nyírni, akár egy vérbeli profi, nyírj inkább gyakrabban, mint ritkábban.


Utoljára, a hosszú fűszálakat általában jobb apránként, mint egyszerre levágni.


Nyírj minta szerint


Véletlenszerű szakaszokat nyírni idő- és energiapazarlás. Helyette kövess egy mintát az alábbi technikát alkalmazva:


  • Kezdj a pázsit szélén úgy, hogy az oldalkidobó a gyep felé nézzen.
  • Nyírj a pázsit kerülete mentén.
  • Mikor visszaérsz a kiindulási helyedre, fordulj meg U alakban, hogy az oldalkidobó a már levágott sáv fele nézzen.
  • Haladj a lenyírt kerület mentén, ügyelj rá, hogy az oldalkidobó a már levágott oldal fele néz.
  • Így a végén egy szép mintában lenyírt gyeped lesz, és az oldalkidobó sem fog eltömődni.

Készítsd elő a fűnyíródat a következő alkalomra!


A jövőben időt spórolhatsz, ha előkészíted a fűnyíródat a következő nyírásra rögtön használat után. Elpakolás előtt mindig fordítsd meg a fűnyíród, majd mosd le a fűnyírókéseket, és oldalkidobót egy kerti slaggal. Ezáltal elkerülöd a kérges fű lerakódást, amit később sokkal nehezebb eltávolítani.


Ha a manuális indítású fűnyíród levegőszűrője koszosnak tűnik, alaposan mosd le enyhén szappanos vízzel, majd öblítsd le a kerti slaggal. Tedd félre, hogy megszáradjon a következő használat előtt.


A fűnyírókések élezésével sok időt spórolhatsz meg. Ha életlenek a kések, akkor többször át kell majd haladnod egy terület felett, hogy levágd a kimaradt részeket. Éles késekkel úgy is nagyszerű lesz a végeredmény, ha csak egyszer haladsz át a pázsitodon. A legtöbb fűnyíró szervízben kis összegért megélezik a késeket, vagy magad is meg tudod csinálni.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták