Hogyan szokj le a dohányzásról?


Hozzáadva: 2020. Június 26. Megtekintve: 632

Tehát készen állsz a káros szokás elvetésére. Remek! Ennek vállalása már fél siker. Nem lesz könnyű. A leszokás legjobb módján kiválasztása viszont jó első lépés ahhoz, hogy ne add fel.


Legyen egy terved!


Mint ahogy azzal valószínűleg tisztában vagy, többféleképpen le lehet szokni a dohányzásról. Néhány módszer jobban működik mint a többi. A legjobb terv az, amihez tartani tudod magad.


Gondold át melyik a megfelelő számodra az alábbiak közül:


1. Kerek perec (külső segítség nélkül)


Az emberek megközelítőleg 90 százaléka megpróbál leszokni külső segítség -- segédeszköz, terápia vagy gyógyszer nélkül. Bár a legtöbben megpróbálják, nem ez a legsikeresebb módszer. Csak az esetek 5-7%-ában sikerül így leszokni.


Folytasd alább!


2. Viselkedésterápia


Ez tanácsadóval való együttműködést takar a dohányzás elkerülésének érdekében. Együtt megtaláljátok a kiváltóokokat (például érzelmek vagy szituációk, amik dohányzásra késztetnek), és készíthettek egy tervet a vágy elkerülésére.


3. Nikotinpótló kezelés


Többféle típus létezik, például nikotinos rágó, tapasz, inhalátor, spray vagy cukorka. Ezek nikotint juttatnak a szervezetedbe dohány nélkül. Bár sikerülhet csak ezekkel leszokni, érdemes viselkedésterápiával és baráti vagy családi támogatással egybekötni.


4. Gyógyszeres kezelés


A bupropion és vareniklin (Chantix) olyan vényköteles gyógyszerek amelyek segíthetnek a vágyakozást vagy az elvonási tüneteket leküzdeni.


5. Kombinált kezelés


Valószínűbb, hogy sikerül végleg leszoknod, ha több módszer keverékét használod. Például a nikotintapasz és a rágógumi együttes használata jobban működhet, mint ha csak a tapaszt használnád. Más hasznos kombináció lehet a viselkedésterápia és a nikotinpótló kezelés; gyógyszeres kezelés nikotinpótló kezeléssel; és nikotinpótló tapasz és spray.Hogyan ne add fel?


Lesznek napok, amikor nagyon eleget akarsz tenni vágyaidnak. Ne tedd! A leszokás életed egyik legjobb döntése lehet, de tartanod kell magad a tervhez.


Kövesd az alábbi szabályokat, hogy elérhesd a cigaretta-mentes életet:


1. Ismerd a kiváltó okokat és kerüld őket!


Írd le azokat a dolgokat, amik következtében megkívánod a cigarettát és azt, hogy hogyan tudod ezeket a helyzeteket kezelni. Kerüld azokat az embereket, helyeket vagy tevékenységeket, amik általában dohányzásra késztetnek, főleg a leszokás első három hónapjában. Ekkor a legnagyobb az esély arra, hogy újra rászoksz.


2. Tudd, hogy az első pár nap a legnehezebb!


Valószínűleg ingerlékenynek, lehangoltnak, lassúnak és fáradtnak fogod érezni magad, főleg ha segítség nélkül hagytad abba. Legyen támogatócsoportod. Lehet ez egy jó barát vagy csak egy telefonszám, amit felhívhatsz. Amint az első pár napon túlvagy jobban fogod érezni magad (bár még kívánni fogod a cigarettát).


3. Ne engedj a kísértésnek!


Minden alkalommal amikor nem dohányzol pedig kívánnád a leszokás esélye növekszik. Változtasd meg szokásaidat -- helyettesítsd a késztetést, hogy cigaretta legyen a szádban vagy a kezedben valami mással, például rágógumival vagy telefonos játékkal.


4. Keress új hobbit azokkal a barátaiddal, akik nem dohányoznak!


Csinálj valamit, ami mozgásban tartja kezeidet és csökkenti a stresszt, mint például a kutyasétáltatás. Ez valószínűbbé teszi a sikert.


5. Jutalmazd magad!


Amit teszel nem könnyű. Ha elérsz bizonyos mérföldköveket jutalmazd meg magad valami olyannal, amit élvezel.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták