Hogyan szokj le arról, hogy folyamatosan ellenőrizd a telefonod


Hozzáadva: 2020. Július 04. Megtekintve: 517

„Csinálj több mindent, amik elfeledtetik veled a telefonod,” mondják. Ez így is van. Amikor a hegyekben túráztam a családommal, csak azért vettem elő a telefonom, hogy készítsek még egy lélegzetelállító képet. Igaz ez nem fordul elő minden nap.


Gyakran azon kapom magam, hogy agyatlanul görgetem a Facebookot, pedig csak azért vettem elő a telefonom, hogy megnézzem az időjárást. Előfordul, hogy mindenféle indok nélkül veszem elő a mobilom és ezzel nem vagyok egyedül.


Egy átlagos okostelefon használó 47-szer néz rá a telefonjára naponta. A felhasználók 85%-a akár aközben is meglesi készülékét, miközben a barátaikkal vagy családjukkal beszélgetnek. 2018-ban átlagosan napi három órát töltöttünk telefonunkon. Csak gondolj ezekre a számokra!


Szerencsére én ezt a trendet nem követem.


Én átlagosan 25-30 percet töltök naponta az iPhoneomon. Annak ellenére, hogy néha én is beleesem a telefon nézegetés ördögi körébe, általában kordában tudom ezt tartani. íme néhány tipp, amelyek segítségével kevesebbet használom a telefonom és elkerülhetem a telefonfüggőséget.


1. Gondold át egy pillanatra miért is akarod megnézni a telefonod


Minden alkalommal, amikor feloldanád a telefonod, egy pillanatra gondolkozz el, miért is csinálod most ezt. Végre kell hajtanod egy bizonyos feladatot, mint beszkennelni egy dokumentumot vagy írni a főnöködnek? Akkor teljesítsd és tedd el a mobilt.


Néhányszor az indok, amiért előveszed a telefonod sokkal mélyebb, mint gondolnád. Például, én nem vagyok túl jó a kapcsolatépítésben és kellemetlenül érzem magam az ismeretlen emberekkel zsúfolt szobákban. Ahelyett, hogy elkezdenék csevegni valakivel, inkább a telefonomat bambulom és elfoglaltnak tettetem magam. Amint ráébredtem erre a szokásomra, eldöntöttem, hogy több találkozóra fogok járni, fejlesztve ezzel kapcsolatépítési képességemet és zsebemben tartva a telefonomat.


Így tudsz rájönni a telefonnézegetésed igazi indokaira:


„Amikor úgy érzem, hogy akarom vagy szükségem van X-re, előveszem a telefonomat, hogy Y miatt kiköthessek Z-nél.”


Például, „Ha magányos vagyok előveszem a telefonom, hogy megnézhessem mi van Instagramon, kapcsolatba lépve ezzel a barátaimmal.”


Ha rájössz, hogy igazából miért is veszed elő a telefonod, könnyebb lesz kontrollálnod magad. Ha magányos vagy, bármikor felhívhatod a családodat vagy beszélgethetsz egy munkatársaddal. Ha pedig unatkozol, elmehetsz sétálni egyet vagy olvashatsz is. Sok más dolgot csinálhatsz ahelyett, mint hogy a telefonod kijelzőjét bámulod!


2. Figyeld meg, hogyan használod a telefonod és állítsd korlátokat


Az iOs 12-vel az Apple bemutatta a Képernyőidőt, ami megmutatja, hogy mennyi időt töltesz a telefonodon, melyik alkalmazásokat használod a legtöbbet és milyen gyakorisággal veszed elő magát a készüléket. A jelentést a Beállítások -> Képernyőidő menüpont alatt nézheted meg. Ha bizonyos alkalmazások túl sok időt vesznek el, beállíthatsz nekik napi korlátot. Amikor eléred a beállított mennyiséget az iPhonod jelez neked. Igaz az időlimitet könnyű figyelmen kívül hagyni, mégis állít még egy gátat közéd és a túl sokat használt applikációk közé.


3. Szabadulj meg a zavaró appoktól


Van, hogy egyszerűen nem tudsz ellenállni egy színes ikonnak a főoldalon. Ez a helyzet általában a játékokkal és a közösségi média appokkal. Hogyan lehet ellenállni ennek a kísértésnek? Helyezd át az összes függőséget okozó applikációt a második oldalra, úgy nehezebb spontán megnyitni őket. Ezen kívül csoportosíthatod őket egy mappába Játékok vagy Social néven, így még egy nyomással távolabb kerülnek tőled.


Az én telefonom nincs Facebook. Inkább Safariból nézem meg mi újság rajta. Kevésbé kellemes azt használni, mint az erre kitalál appot, így jóval kevesebb időt töltök rajta. Ráadásul a böngésző nem áraszt el értesítésekkel. Miután végeztem a Facebookkal, mindig bezárom a lapot, amin megnyitottam, hogy legközelebb nagyobb erőfeszítés legyen megnyitni.


A másik, hogy miután posztolok valamit az egyik felületre, próbálok nem a telefonom után nyúlni egy ideig. Nagy a kísértés, hogy 5 percenként megnézd mennyire lett sikeres a posztod! Pont ezért nem is írok ki semmit, ami hosszas vitákat eredményezhet. Engem így ment meg a kommentelés iránti lustaságom attól, hogy túl gyakran maceráljam a mobilom.


4. Minimalizáld az értesítéseket


Amikor egy új app megkérdezi, hogy küldhet-e értesítéseket, általában a „Nem”-re megyek. Kizárólag a diskurálós és az e-mail appoknak szoktam engedélyezni. Ha egy appnak rugalmas az értesítéskezelő beállítása érdemes vele eljátszani.


A kitűzött értesítés egy másik forrása a figyelemelterelésnek. Nehéz nem rábökni egy ikonra, ha ott virít rajta az a piros szám. Ebből kifolyólag, minden alkalommal kikapcsolom ezt a funkciót, ha lehetséges.


5. Szó szerint tartsd magadtól távol a telefonodat


Könnyebb elfeledkezni a telefonunkról, ha az fizikailag kar,- és látótávolságon kívül van. Miután hazaértem, szimplán benne hagyom a telefont a táskámban, amit berakok a szekrénybe. Olyan nagy szörnyűség úgysem történhet.


Egy fontos hívást vagy értesítést úgyis meghallok, miközben a felesleges ellenőrzést kiírtom az életemből. Ki akar folyamatosan átmászkálni a lakása egyik végéből a másikba?


Ugyan ez a trükk segíthet neked a munkában, az iskolában vagy a családi vacsoráknál. Ha nincs telefon előtted az asztalon, sokkal könnyebb azokra a dolgokra fókuszálnod, amik tényleg lényegesek, legyen az munka vagy társalgás a szeretteiddel.


6. Ne használd a telefonod, mielőtt lefekszel aludni


Míg a napközbeni folyamatos ellenőrizgetés hátráltatja a produktivitást, az alvás előtti kijelző bambulás ronthat az alvás minőségén.


Próbálom már legalább néhány órával lefekvés előtt mellőzni a telefonomat. Rossz érzés megszegni ezt a szabályt. A legutóbbi éjféli Google túrám után órákig csak feküdtem az ágyban, ébren, alvásra képtelenül. Reggel fáradt voltam és semmire nem tudtam koncentrálni.


Használd a Képernyőidőt (iOs) vagy a Digitális Jólétet (Android), hogy biztosítsd a képernyőtől távol töltött idődet. Például, megtilthatod a legtöbb alkalmazásnak, hogy este 9 és reggel 7 között értesítést küldjön vagy tudod csak a telefonhívásokat engedélyezni. Ezen kívül minden este automatikusan bekapcsolhatod a Ne Zavarjanak módot, hogy semmi se zavarja álamidat.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták