Japán teatermelő területei


Hozzáadva: 2020. Július 15. Megtekintve: 962

Japán a 8. legnagyobb teatermelő ország, és az ország délnyugati részén lévő teatermesztéséről ismert.


A két legnagyobb teatermelő terület Shizuoka és Kagoshima. A kiotói régió a japán tea kezdetének hosszú története miatt híres. Ugyanakkor rengeteg egyedi zöld tea található Japán különböző területein.


1. Shizuoka


Shizuoka a legnagyobb teatermesztő terület Japánban. A teaültetvényei nagymennyiségű, ipari felhasználásra termelik a sencha-t, valamint a Fukamushi Sencha-t, ami mélyen átgőzölt sencha, ami a normálisnál hosszabb időt igényel a gőzölési folyamatban, mint a japán zöld tea.


Számos teaültetvény található Shizuoka prefektúrában, amelyek olyan teafajtákat kínálnak, amik nem csak ivásra jók, de ehetők is. A leghíresebbek egyike a Kawane. Az Oi folyó felső folyásának hegyvidékén található Kawane híres a mélyen átgőzölt, finomított Fukamushi Sencha előállításáért.


2. Kagoshima


Kagoshimát vulkanikus és óceáni környezet övezi. A terület vulkanikus hamuval (japánul “shirasu”) fedett. Kagoshima főként a különböző zöld teáiról és a sencha-járól ismert.


A Chiran Tea kagoshima híres teája, amely jellegzetes limezöld színű levelekkel és frissítő illattal rendelkezik. Chiran(知覧), a teatermesztéshez kedvező körülményeivel, így a Sakurajima-hegy vulkanikus hamuja miatti gazdag, termékeny talajjal, mérsékelt éghajlattal és bőséges napsütéssel Japán egyik vezető teatermelő régiója. Az utóbbi időben megnövekedett a japán zöld teát (日本茶)felszolgáló kávézók száma Kagoshima városközpontja körül.


3. Mie


Japán legnagyobb Kabuse sencha (két hétre leárnyékolt tea) termelője Mie, és az Ise Teának, a Kabusecha (かぶせ茶) ősének a származási helye is itt található, Suizawa negyedben, Mie prefektúrában, Suzuka és az Ise-öböl között. Ez a kedvező környezet és termékeny talal kiváló teákat hoz létre. Mie prefektúra harmadik a japán zöld tea termesztésben, Shizuoka (静岡) és Kagoshima (鹿児島) prefektúrák után. Azonban a Kabusecha harmadát itt állítják elő, ezáltal Mie az elsődleges Kabusecha-termelő hely Japánban.


4. Kiotó


Kiotó volt az első hely, ahol a Kínából származó tea több, mint 800 évvel ezelőtt megjelent, és a tea minőségét ma is itt tartják a legmagasabbnak az egész országban. A hosszú története azzal kezdődik, hogy hogyan ültették el az első teamagokat a kiotói régióban található Uji-ban, Japánban.


Uji az egyike volt az első helyeknek Japánban, ahol zöld teát termesztettek. A történet szerint Eisai, a Rinzai Zen Buddhizmus Kínából Japánba történő átviteléről híres szerzetes mondta az uji papoknak, hogy ültessenek és termesszenek teát a területen. Ma a matcha, vagyis a zöld teaport legnagyob előállítójaként ismert.


5. Fukuoka


Yame egy ismert terület Fukuoka prefektúrában, mivel a teaültetvények a Yabe és Hoshino folyók vízgyűjtő területén találhatóak. Fukuoka a gyokuro tea fő termelőhelye Japánban, országosan a mennyiség feléért felelős. Mind a yamesencha, mind a gyokuro a gazdag, kicsit kesernyés, “összehúzó” ízvilágáról ismert. A teát április végétől május elejéig takarítják be.


6. Miyazaki


A kirishima tea miyazaki magas minőségű zöld teája, főként sencha és gyokuro. A sencha, amelyet főként Makizono hegyeiben termelnek, a legjobbak közé tartozik Japánban. A gyokuro önmagában egyedi karakterrel rendelkezik a nagyon vonzó ízvilágával, amely felüdülést nyújt a híres yamei és uji gyokuro után.


Photo by Belle Co from Pexels


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták