Mi volt Napóleon sikerének titka? Egyszerre egy dologgal foglalkozott.


Hozzáadva: 2020. Július 05. Megtekintve: 584

Napóleon csatái 90%-át megnyerte. Ez lenyűgöző egy edzőnél, de példátlan egy hadvezérnél. Napóleon nagy tanácsadóját, Wellington hercegét, megkérdezték egyszer, hogy szerinte ki volt kora legnagyobb hadvezére. Wellington erre csak annyit mondott, „az én koromban, a múltban, sőt bármely korban, Napóleon.” Napóleon letarolta az Európai kontinenst, olyan törvény-, adminisztrációs-, és iskolarendszert fejlesztett ki, amelyek a mai napig meghatározzák a hatalmon lévő kormányokat. Egyedül egy britekből, poroszokból, osztrákokból és oroszokból álló szövetség tudta megdönteni hatalmát.


Mitől volt Napóleon ennyire kimagasló vezető? A kőkemény hadserege, szervező képessége és kreativitása mind döntő szerepet játszottak benne. Akárhogyan is, Napóleon sikerének titka a képessége volt, miszerint egyszerre csak egy dologra fókuszált. A harcmezőn például egyetlen döntő csapásban egyesítette haderejét.


A francia forradalom eredményeként Napóleon közvetlen fenyegetésnek tette ki Európa tradícionálisan működő rendjét. Ezzel azt érte el, hogy erőteljes államok és birodalmak léptek szövegségre ellene. Napóleon azonban, folyamatosan kihasználta ellenfelei gyengeségeit. Velük szemben, például csatában, csak egy dologra koncentrált.


1805-re a franciák elfoglalták Ausztria fővárosát, Bécset. Az egyik osztrák sereg valahogy mégis a környéken maradt, amelyhez nem sokkal később csatlakoztak az oroszok is. A két sereg együtt túlerőben volt Napóleonéval szemben. Napóleon mégis elpusztította ellenfeleit.


Austerlitznél gyorsan felismerte, mely taktikai pontokat kell elfoglalniuk. „Egy éles vágás és a háborúnak vége,” mondta Napóleon. Majd egy kegyetlen rohammal bevette a kitűzött pontot, kettéválasztva ezzel az osztrák és orosz seregeket. Ellenségeit kettévágva, teljes erejével a bal szárnyukra fókuszált, menekülésre kényszerítve őket. Ausztria néhány héten belül békéért könyörgött.


1806-ban zavargások törtek ki Franciaország és Poroszország, akiknek az oroszok segítségükre siettek, között. Napóleon felismerte, hogyha ellenségei egyesült erővel szállnak szembe kisebb seregével, az halálos következményekkel járhat. Úgy döntött tehát, hogy lerohanja a poroszokat, mielőtt csatlakozhatnának hozzájuk az orosz katonák.


Jenánál Napóleon rendezett serege darabokra zúzta a szétszórt porosz hadtestet. Ezután Napóleon az oroszokat kezdte el üldözni. Egy döntetlen csata után Eylaunál, Napóleon Friedlandnál legyőzte az oroszokat. Taktikája az volt, hogy egyesével támadta meg a sereg darabjait, így téve semmissé az ellenség számbeli előnyét. Napóleon az oroszok veresége után, a tilsiti békével érte el ereje tetőpontját.


Napóleon sikerét úgy magyarázta, hogy „a nagy csaták titka abban rejlik, hogy tudjuk hogyan vonultassuk fel erőinket, valamint hogyan összpontosítsunk a kellő pillanatban.” A győzelem kulcsa, hogy „mindig képesek legyünk, még a gyengébb sereggel is, erősebb csapást mérni ellenfelünkre a támadás pillanatában.”


A modern tudomány igazolta Napóleon összpontosított stratégiáját. Munka közben különböző elvárásoknak kell megfelelnünk.


Azt hihetjük, hogy profi multitaszkerek vagyunk, de maga fogalom csak egy mítosz. Egy standfordi kutatás rávilágított, hogy ahelyett, hogy egyszerre több tevékenyéget folytatunk párhuzamosan, inkább össze-vissza váltogatjuk feladatainkat, ami igencsak megcsonkítja teljesítményünket és produktivitásunkat. Egyszerre csak egy dologra figyelni ijesztőnek tűnhet, de már öt perc „monotaszking” is jelentősen megnövelheti termelőképességünket.


Ugyanezen logika igaz a szokásokra is. Ha meg akarjuk változtatni az életünket, egyszerre egy szokásunkon változtassunk. A UCLA (kaliforniai egyetem) tudósai demonstrálták, hogyha egyszerre próbálunk meg több új szokást a magunkévá tenni, valószínűleg mindbe belebukunk. A rendkívül eredményes emberek, mint Napóleon, az éppen aktuális feladattal foglalkoznak, miközben a kitűzött cél lebeg a szemük előtt.


Hányszor veszítjük el a fonalat munka közben?


Hányszor hagyunk félbe valamilyen feladatot?


A sikeres emberek elkerülik ezeket a „költséges váltókat”. Nem lehetsz világbajnok sportoló öt különböző sportágban. Nem építhetsz fel egyszerre öt céget. Korlátoltak az erőforrásaid és úgy a legerősebbek, ha összpontosítod őket.


A céltudatos gondolkodás sikeresebbé tesz. Ha megpróbálsz egyszerre több dologgal foglalkozni, csak a saját esélyeidet rontod. Ahogyan Napóleon is mondta a háborúról, „a művészet benne az, ha rendkívül erős ütést tudsz mérni egy bizonyos pontra.” Szavai olyan igazak, mint a Nap.Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták