Miért tűnik el a cicám?


Hozzáadva: 2020. Május 18. Megtekintve: 649

És már megint: a macskád megint eltűnt, és nem valószínű, hogy mostanában előkerül. Biztos tudod, hogy a macskák ragaszkodnak a függetlenségükhöz és a területükhöz, de annak ellenére, hogy már korábban is megtörtént, még mindig aggódsz érte ... A kérdés az, hogy miért tűnik el a cica?


A macskák territoriális állatok


Ha a cicádnak megvan a lehetősége a kiszökéshez, akkor valószínű, hogy már meghatározta a saját területét: egy tucat kilométer széles földrajzi övezetet! A valóságban ez nem csupán egy terület, hanem több, körülhatárolt övezet: egy vadászatra, egy a “kis és nagy dolgának” elvégzésére, egy pihenésre… Természetesen ez a terület magában foglalja a hátsó udvarodat, ha van, de ennél lényegesen nagyobb területről van szó…


A macskák nagyon ragaszkodnak a területükhöz, amelynek egyértelmű határokat szabnak meg. Lehet, hogy a cicád nagyon szeret téged, de jobb, ha tudod, hogy neki a területének a védelme az elsődleges. Valószínűleg úgy érzed, hogy nem tölt olyan sok időt a szabadban a cica, de ezek a kis kiszökések értékesek és hasznosak neki, különösen pszichológiai szempontból. Igen, a háziállatodnak saját élete van a házadon kívül, tedd túl magad rajta!


A menekülés lehetséges okai


A követezőekben nézzünk egy pár olyan dolgot, ami a kiscicád eltűnését okozhatja. Ne feledd a macskák, ugyan úgy, mint a kutyák törődést igényelnek!


Ha a cicádat nem ivartalanították


A felajzott macskák néha több mint 2 hétre is eltűnhetnek. A hímek és a nőstények más macskák társaságát keresik párzáshoz, a hím macskák össze is bunyózhatnak ... Ez egy erős szocializációs szakasz, amely vonzza a macskád legmélyebb ösztöneit.


A nem ivartalanított macskák viselkedése természetes állapotban hasonló a macskafélék viselkedéséhez: hajlamosabbak vadászni vagy harcolni más macskákkal. Bármikor elindulhatnak egy érdekes szag nyom után, és ezért képesek nagy távolságokat is sétálni, anélkül, hogy erre gondolnának, különösen vidéken. Csapdába is eshetnek egy másik macska területén, ezért arra is kényszerülhetnek, hogy inkább kikerüljék a területet, hogy elkerüljék a harcot, és ez időbe telik.


Ha a cicádat ivartalanították


Az ivartalanított macskák megtartják területi ösztöneiket, azonban ekkor jóval kisebb területről beszélhetünk, főleg a városi cicák esetében. Kevésbé hajlamos vadászni vagy harcolni, az ivartalanított macskák továbbra is kíváncsiak, és ez a kíváncsiság néha veszélyes is lehet: csapdába eshetnek egy, a környéken lévő másik házban, bepánikolhat és elrohanhat, ha egy ismeretlen, félelmetes zajt hall, eltévedhetnek, vagy felfedező útra indulhatnak, amikor a gazdájuk nincs otthon…


Hogyan reagálj, ha a cicád eltűnik?


– A chippel ellátott macska biztonságosabb! Mindig könnyebb lesz megtalálni, ha észreveszed, hogy túl hosszú ideje tűnt el, és elkezded keresni.


– Hívd a cicát a nevén szólongatva, rázogasd meg a tálját vagy a kedvenc játékait... Ezek a módszerek segíthetnek felhívni a cica figyelmét. Ne felejtsd el, hogy a macskák nagyon jó hallással rendelkeznek, nagyon távolról meghallják a leggyengébb zajokat is.


– Egy városban a plakátok kihelyezése hatékony lehet, de megérheti átmenni a szomszédokhoz, a közeli boltokhoz és a mélygarázsokhoz is: ezek valódi csapdák a macskák számára! A macskák kíváncsiskodnak, sétálgatnak a parkolóban, és gyakran megijednek a közlekedő autóktól, zajoktól, ajtócsukódásoktól… Szóval légy óvatos!


Mindenesetre nem kell aggódnod, ha a cicád 4-5 napja eltűnt (természetesen a macska szokásainak és a környezetének megfelelően). Meg fogsz lepődni, hogy a cicád rendszeresen úgy fog magától hazajönni, mintha mi sem történt volna…
Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták