Milyen időközönként érdemes a matracot lecserélned?


Hozzáadva: 2020. Június 08. Megtekintve: 556

Milyen jelekből következtethetsz arra, hogy le kellene cserélned a matracodat? Mikor jött el az ideje? Ha rendszeresen fájdalmakkal vagy zsibbadtan ébredsz, vedd fontolóra egy új matrac vásárlását. Az is intő jel lehet számodra, ha allergiás tüneteid rosszabbodnak, vagy ha egy kiadós alvás után is fáradtan ébredsz. Érdemes lehet elgondolkodnod a cserén, ha érezhetően jobban alszol egy idegen ágyban nyaralás vagy rokonlátogatás alatt, illetve ha a matrac már elhasználódott és ennek látható jelei is vannak. Általános szabályként megfogalmazhatjuk, és ebben a kutatások is egyetértenek, hogy egy 7 éves vagy annál régebbi matrac mindenképpen megérett a cserére.


Útmutatónk segítségével eligazodhatsz abban, hogy az egyes matrac típusok mennyi ideig használhatóak, illetve milyen jelek utalhatnak arra, hogy elérkezett a matrac csere ideje. Számos tippet is találsz arra vonatkozóan, hogyan lehet meghosszabbítani egy matrac élettartamát.


Mikor jött el a matrac csere ideje?


Életed során több ezer órát töltesz el alvással, a matracot használva, így joggal merül fel a kérdés, hogy mikor érdemes lecserélned azt. Sajnos erre nem létezik egy általánosan, minden matrac típusra alkalmazható válasz, a döntést nagyban befolyásolja a matrac típusa, az anyagminősége és az igénybevétele is.


Hibrid matracok


A hibrid matracok minden esetben egy táskarugós alappal vannak ellátva a zselés vagy memóriahabos réteg alatt. A benne lévő rugó és azt fedő felső réteg élettartama 6 évre tehető. Azonban ez a típusú matrac az idő múlásával veszíthet az általa nyújtott kényelemből, mivel a rugók megereszkedhetnek a rá nehezedő súly miatt, és a matracod besüppedhet.


Rugós matracok


A táska- vagy zsákrugós matracok megjelenése a fogyasztói piacon az 1800-as évekre tehető. Attól függően, hogy milyen gyakran használod, illetve hogy pontosan milyen az anyagösszetétele, ez a fajta matrac átlagosan 5 és fél évig használható. Ha sikerül egy jobb minőségű matracot beszerezned, a vastagabb rugók sokkal lassabban rongálódnak meg. Amennyiben túl nagy súlyt kell a rugóknak elnyelniük, az jelentősen lerövidítheti matracod élettartamát.


Memóriahabos matracok


Az 1970-es években a NASA fejlesztette ki azt az anyagot, amely mind a mai napig a memóriahabos matrac alapját képezi. Használati ideje nagyban függ attól, hogy milyen súly nehezedik rá és hogy mekkora a matrac habsűrűsége. Az alacsonyabb habsűrűségű matracok, bár vásárláskor pénzmegtakarítást jelentenek számodra, hosszabb távon azonban hajlamosak a megereszkedésre. A memóriahabos matracok átlagos élettartama akár 7 év is lehet. Ha azt tapasztalod, hogy a memóriahabos matrac felkelés után sem nyeri vissza eredeti alakját, akkor érdemes elgondolkodnod a cseréjén.


Latex matracok


A latex matrac sokrétű gyártási folyamat során, különféle anyagok felhasználásával jön létre. Vásárolhatsz olyan latex matracot, melynek előállításához csak természetes latexet használnak, de léteznek szintetikus, mesterséges latexet tartalmazó matracok is. Jellemzően nyolc és fél évig használhatóak.


Párnázott réteggel ellátott matracok


A párnázott réteggel ellátott, többrétegű matrac felső rétege egy párnához hasonlatos, amely azonban idővel elhasználódik és csomós lehet. A matrac központi elemét a rugós réteg adja, erre kerül rá a kényelmet fokozó fedőréteg. Átlagos élettartama hat és fél évre tehető.


Vízágy matracok


A vízzel töltött matracok rendszeres karbantartást igényelnek, de ha ezt betartod, legalább 7-9 évig használhatóak. Azért, hogy a vízágy matrac élettartamát meghosszabbítsd, valamint az algásodást és a mikróbák elszaporodását megakadályozhasd, bizonyos időközönként önts bele egy flakon kondicionáló folyadékot. Néha előfordulhat szivárgás is, amelyet orvosolnod kell. Ha a szivárgás többször is jelentkezne, akkor a vízágy matracot le kell cserélned.Milyen jelek utalhatnak arra, hogy le kell cserélned a matracod?


A pihentető éjszakai alvás a jó egészség, a fizikai és lelki jólét megőrzésének egyik kulcsa. Bár a nyugtalan alvást néha egészségügyi probléma is okozhatja, de ugyanilyen hibás lehet egy nem megfelelő matrac is.


Az alábbi jelek felbukkanásakor vedd fontolóra egy új matrac vásárlásának lehetőségét:


Az allergiás tünetek rosszabbodása


Ha azt észleled, hogy allergiás tüneteid erősödtek, pedig az allergia szezon még el sem kezdődött, ennek oka könnyen lehet a matracban lévő poratkák felgyülemlése is. Ha a matracot nem tisztítod megfelelően, rendszeres időközönként, régóta használt matracod a poratkák gyűjtőhelyévé válhat.


Rugózat vagy egyéb részek elhasználódása


Ha az éjszakai forgolódás közben nyikorgó hangot hallasz, ez utalhat a rugók vagy egyéb fizikai részek elhasználódására is. A matracokban elhelyezkedő rugók idővel megereszkedhetnek, nyikorogni kezdhetnek, vagy akár megszúrhatnak, megbökhetnek alvás közben. Ha ehhez hasonlókat tapasztalsz, vagy ha a matrac elhasználódásának már más, látható jelei is vannak, mindenképp cseréld le a matracot.


Hát- és izomfájdalmak


A közepes keménységű, habréteggel ellátott matracok csökkenthetik a hát- és izomfájdalmaidat. Ha azonban ébredés után fájdalmakkal ébredsz, amelyet egy kis nyújtással enyhíteni tudsz, fontold meg egy új matrac vásárlását.


A matrac fekvőfelülete besüppedt


Ha a matracon felkelés után is megmarad tested körvonala, ez az elhasználódás egyik jele lehet. Bármely típusú matracnál előfordulhat hasonló probléma.


Hogyan növelheted meg matracod élettartamát?


A matracok használati ideje típusonként változhat, de sokat tehetsz azért, hogy a megvásárolt matrac élettartamát meghosszabbítsd.


Nézzünk meg néhány javaslatot erre vonatkozóan:


Ne ugrálj a matracon!


A gyerekek imádnak a matracokon ugrálni, különösen, ha az rugóval is rendelkezik, ám ezzel hatalmas nyomás és súly nehezedik a szerkezetre, és a rugók akár el is törhetnek.


Ügyelj a matrac tisztaságára!


Évente legalább két alkalommal tisztítsd meg a matracot egy alapos porszívózással, amellyel megakadályozhatod az allergének, a por és az izzadság felgyülemlését. Rendszeresen forgasd át a matracot és a rajta megjelenő foltoktól lehetőség szerint azonnal tisztítsd meg!


Használj matracvédőt!


A vízálló matracvédő megóvhatja a matracot az esetleges foltoktól és balesetektől.


Válassz megfelelő alátámasztást!


Ha a matrac nincs megfelelően, stabilan alátámasztva, nem lesz egyenletes a súlyeloszlás. Mindig kérd ki szakértő tanácsát a matrac típusának megfelelő alátámasztás és ágyrács kiválasztásakor!


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták