Milyen magas lesz a születendő gyerekem?


Hozzáadva: 2020. Május 19. Megtekintve: 257

Mekkora lesz a gyermekem magassága, mekkora lesz várhatóan ha felnő? Tudunk-e erre a kérdésre egyértelműen válaszolni? Mint mindenki tudja a gyerekek magassága sok tényező függvénye. Milyen magas lesz a gyerekem? Hány centimétert fog minden évben nőni? Ezek a kérdések sok szülő fejében felmerülnek. Milyen közös jellemzői vannak a gyerekek növekedésének? Tudjuk-e esetleg befolyásolni a gyerekeink növekedését?


A legnagyobb sebességű növekedés a gyerekeknél az első éves korig tapasztalható, majd a folyamat kissé lelassul. Egy normális körülmények között született csecsemő megközelítőleg 45-50 centiméter magas és az első évben ehhez még 25 centiméter adódik hozzá, tehát ez egy éves csecsemők megközelítőleg 75 centiméteresek. A második év során 10-12 centimétert nő egy csecsemő. És a harmadik évtől kezdve évente megközelítőleg 4 centiméterrel nő a gyerekek magassága. Ekkor szokták rájuk mondani, hogy nő, mint a gomba és ez egy teljesen természetes biológia jelenség. Ezt követően történik a nemi jellegek kialakulása, amely során körülbelül évente 10 centimétert nőnek. A lányok és a fiúk növekedési szakasza nem teljesen megegyező. A lányok gyors növekedési korszaka a fiúkat körülbelül 2 évvel előzi meg, de a fiúk általában nem csak hogy utolérik, hanem le is hagyják a lányokat.


Gyors növekedési szakasz


Az ebben a gyors növekedési szakaszban tapasztalt stressz kihatással lehet a gyerek magasságára is. Ez amiatt is lehet, hogy a gyerek izomzata és szervei nem képesek lépést tartani a gyors testmagasság növekedéssel. Izom és szívbetegségek hatással lehetnek a későbbi magasságra, de ettől még nem kell pánikolni. Azonban ha úgy látjuk komoly a probléma érdemes orvoshoz fordulni. A gyerek végső magassága általában a szülők magasságától függ. Nyilván, ha a szülők nem túl magasak, annak a valószínűsége, hogy óriás fog születni kicsi. A fiú gyerekek magasságát általában az apa magassága és a férfi ági felmenők határozzák meg.


Matematikai formula


A tudósok meghatároztak egy olyan matematikai formulát, amelynek segítségével ki lehet számítani a születendő gyermek végső magasságát. A formula így hangzik. Össze kell adni a szülők magasságát, majd el kell osztani kettővel. Fiú gyermek esetében az eredményhez hozzá kell adni 6.5-öt, lányok esetében pedig ki kell vonni 6.5-öt. Az így kapott eredmény az átlaghoz közelít, magyarul ennek a valószínűsége a legnagyobb. A végső testmagasság sok más tényező függvénye, tehát itt egy plusz mínusz 10 centiméteres intervallummal kell számolnunk. A növekedés állítólag kapcsolatban áll az éjszakai vérképződéssel, ezért érdemes este 10 óra előtt lefektetni a gyereket aludni. A tudományos kutatások szerint a növekedésért felelős hormon a somatotropin hiánya is okozhat alacsony testmagasságot. Próbáljuk ki a következő online testmagasság kalkulátort!

Online testmagasság kalkulátor
Úgy tudjuk ez egy veleszületett betegség és sok összetevő van, amely közrejátszik az alacsony szervi aktivitás kialakulásában. A gyerekek általában normális sebességgel növekednek, azonban vannak olyanok, akik már a 2 éves koruktól fogva lemaradnak azonos életkorú társaiktól. Idővel a magasságbeli különbség jelentőssé válhat.


A gyerek magasságát különböző szempontokból vizsgálhatjuk. Itt lehet szó örökletes jegyekről és pszichológia tényezőkről is, azonban nem feltétlenül helyes a gyerekek magasságát az azonos korú gyerekekével összehasonlítani. Ami inkább fontos az az, hogy a gyerek magához képest megfelelő sebességgel fejlődik-e. Abban az esetben, ha azt vettük észre, hogy a gyerekünk folyamatosan növekedett, majd egy idő után ez a fejlődés megállt forduljunk orvoshoz és kérjünk tőle tanácsot!


Bízzuk az orvosokra ha baj van!


Csak alapos vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy gyermekünk valóban beteg-e és, hogy ez növekedéssel kapcsolatos-e.


Azért, hogy a gyerekünk normális tempóval növekedjen nagyon fontos, hogy figyeljünk a helyes táplálkozására és rendszeresen sportoljon. Azok a gyerekek, akik folyamatosan helytelenül táplálkoznak egy idő után elmaradnak azonos életkorú társaiktól. Ezért is nagyon fontos az egészséges táplálkozás!Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták