Takarítási szokások amikre nem is gondoltál


Hozzáadva: 2020. Május 16. Megtekintve: 682

A szakemberek felszólítanak minket arra, hogy maradjunk otthon és tartjuk a távolságot embertársainktól. Tökéletes időzítés tehát arra, hogy otthon legyünk kitakarítsuk a lakást és fertőtlenítsünk.A következő egyszerű változtatásokkal új szokásokat vihetünk életünkbe, amelyek segítségével megszabadulhatunk az otthonunkban tengődő baktériumoktól.


1. Kezdjük fölülről és haladjunk lefelé


Az egyik legfontosabb ökölszabályról van itt szó. Érdemes először a lakás vagy ház felső szintjeiről indulni és onnan takarítani lefelé haladva. Továbbá amikor kisebb részeket takarítunk célszerű először a fenti részekkel kezdeni és a port illetve a koszt úgy irányítani hogy ez lefelé szálljon és egy idő után megmaradjon az alsó szinteken. Hogyha például a nappaliban vagyunk, érdemes elkezdeni a mennyezetre erősített ventilátor lapátaival. a lámpa búrákkal, illetve a könyvespolc polcaival mielőtt felsöpörsz vagy felmosol. Sokkal könnyebb lesz a végén az egészet feltakarítani a padlóról ha a magasabb részekről a por már leszállt.


Amikor pedig felmosásra kerül a sor érdemes a szoba sarkokból befelé haladni. Ezzel megelőzöd azt, hogy a kosz felgyűljön a sarkokban. Ugyanez elmondható a lépcsőről is. Ezáltal elérheted azt, hogy a földön lévő kosz nem ragad meg például a lépcső sarkaiban, így könnyen fel takaríthatod azt. Továbbá ha sarkokkal kezdesz elkerülheted azt is, hogy összemászkáld a feltakarított felületet, hiszen már nem kell visszamenned a kiindulási pontokhoz. Ezzel a megcsúszás veszélyétől is megóvod magadat.


2. Tisztítás és fertőtlenítés


A tisztítás és a fertőtlenítés között alapvezető különbség az, hogy míg tisztítás során a bacillusokat csak eltakarítjuk a felszínről fertőtlenítés során meg is semmisítjük azokat. Amikor fertőtlenítünk akkor általában kémiai vegyszereket használunk és ezek azok amelyek megsemmisítik a kórokozókat. Azzal hogy letörlöd a felületeket el tudod távolítani ezeket a baktériumokat de nem biztos hogy megölted őket ezért érdemes lefertőtleníteni azokat a felületeket amelyeket előzőleg letöröltél.


Nem sok értelme van tehát fertőtlenítés nélkül takarítani, hiszen ez nagyon fontos szerepet játszik a fertőző betegségek mint például a koronavírus terjedésének megállításában.


Próbáld meg rendszeresen takarítani azokat a felületeket amelyeket gyakran megfogtok. Ilyenek lehetnek a lámpa kapcsolók, az asztalok és a kilincsek. Használj ezekhez megfelelő házi takarítószereket. Ne felejtsd el továbbá elolvasni a takarítószereken lévő leírást is hogy így biztonságosan és megfelelően használhasd ezeket a szereket.


A vírusok terjedésének időszakában egyik kiemelten fontos szerepet játszó szokás a kézmosás. Ezt sokan elbliccelik, ám sok megbetegedést meg lehetne előzni, ha hazaéréskor mindenki alaposan, jó minőségű szappannal megmosná a kezét.

3. A rongyok használata takarítás során


Ez nagyon fontos. Rongyok használatával kapcsolatban az, hogy ha vannak olyan felületek amelyek tisztábbak mint a többi, akkor mindig a tiszta felületekkel kezd a takarítást és csak utána haladj át a koszosabb felületek felé.


Még egy dolog amit jó ha megjegyzünk a következő. Fontos a takarítás során a rongyok gyakori cseréje! Főleg akkor hogyha a konyhában vagy a fürdőszobában takarítunk.


Amikor az ételek fertőtlenítéséreről beszélünk megemlíthetjük a következőket. Sose felejtsd el a frissen vásárolt gyümölcsöket, zöldségeket megmosni és töröld le a csomagolásokat is, például a konzerdobozok felületét is. Abban az esetben hogyha gázt is használtok a lakásban gyakran ellenőrizzétek azt hogy nem szivárog-e. Ehhez érdemes szappanos vizet használni, amellyel hogyha végig törlitek a csöveket könnyen észrevehetitek a buborékképződést vagy a büdös gázszagot. Ez veszélyes lehet a minden napi élet során ezért érdemes ezeket az ellenőrzéseket néha elvégezni.


Fontos tehát hogy ne csak a személyes higiéniára figyeljünk hanem töröljük le és fertőtlenítsük a felületeket rendszeresen és ezáltal ügyeljünk lakásunk tisztaságára is. Ha rendszeresítjük ezeket a szokásokat nagyobb hatékonysággal tudunk megszabadulni a lakásunkban élősködő kórokozóktól is.


Azoknak akik magasabb szintre szeretnék juttatni lakásuk higiéniáját egy kicsit részletezem a következő pontokat.


Még ha esetleg egy luxus lakásban laksz is, annak tisztaságáról és rendezettségéről köteles vagy gondoskodni. A következő apró szokásokat bárki magáévá teheti és ezek segítségével egy tiszta környezetet tud maga körül kialakítani.


A következő a tanácsom: kezdjük az egyszerű, könnyen megvalósítható lépésekkel és fokozatosan próbáljuk meg elsajátítani ezeket a hasznos szokásokat.


A következő szokások közül egyesével válassz ki egyet egyet és két héten keresztül próbáld meg minden nap megcsinálni


1. Mosás után egyből teregesd ki ruháidat!


2. Az összes papírt, amely megjelenik háztartásodban, legyenek ezek azok amelyeket az iskolában kapsz, amit a posta küld, számlák stb. rakd be egy kosárba és próbáld meg őket a nap végén feldolgozni!


3. Próbáld meg mosogatótálcádat tisztán és fényesen otthagyni mindig mosd el edényeidet étkezés után és takarítsd ki a mosogatótálcát!


4. Napi szinten ürítsd a kukádat!


5. Tarts minden nap egy 15 perces szünetet amikor a felesleges dolgok kidobásával foglalkozol!


6. Minden egyes használat után takarítsd ki zuhanyzódat, vécédet illetve mosdókagylódat. Erre csak egy pár percet kell szánni!


7. Próbálj meg mindennek helyet találni és mindent próbálj meg a saját helyére visszarakni használat után!


8. Minden reggel ágyazz meg!


9. A vízszintes felületeket, mint például az asztalok, tálalóasztalok vagy bárpultok tetejét próbáld meg rendezetten otthagyni!


10. Miután hazaértél egyből pakold el a cuccaidat!


Tudom, hogy fenti listában nagyon sok pontot felsoroltam és első ránézésre ijesztő lehet, de ha egyenként próbálod őket meg elsajátítani úgy, mint például amikor angolt tanulsz és új szavakat kell a fejedbe tölteni ígérem nem lesz nehéz. Szánj rá egy pár hónapot hiszen a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.


Illusztráció: freepikHozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták