Tieguanyin: A teák vasistennője


Hozzáadva: 2020. Július 13. Megtekintve: 894

Komoly, kemény munkát igényel a Tieguanyin elkészítése, amely egy oolong fajta tea, amit általában csak a teák vasistennőjeként ismernek – annyira, hogy a legtöbb teapörkölő már nem is foglalkozik vele.


Sok városban a kávé lehet az elsőszámú választás, de Hong Kongban nem lehet megúszni a teát. Menj be bármelyik cha chaan teng-be, és vacsorázókat fogsz látni, akik jéghideg citromos jegesteát isznak, vagy forró, Hong kongi tejes teát (fekete tea, cukor és gőzölögtetett tej) szürcsölnek. A város szeretett dim sum-ja sosem lehet teljes egy kanna kínai tea nélkül. Valójában a dim sum egyik szinonimája a yum cha, ami a helyi kantoni nyelvjárásban “igyál teát” jelent.


A teák hat széles kategóriába sorolhatók: a fekete teák, amik gyakran erősek és édesek; a könnyű és füves zöld teák; dús, füves, vagy magvas oolong; könnyed és enyhén édes fehér teák; vörös teák, amelyek gyakran gyümölcsösek és testesek; és illlatos növényi teák. Néhány évtizeddel ezelőtt a leggyakrabban fogyasztott tea a dim sum éttermekben egy félig oxidálódott fekete tea volt Kína Pu-erh-ként ismert Yunnan tartományából. Manapság azonban Hong Kong szakértői sokféle teát élvezhetnek, például a Sárkánykút teát, amely egy pörkölt zöld tea Kína Zhejang tartományából, vagy a növényi és koffeinmentes jázmin- és krizantémteákat.


De azok számára, akik egy intenzív, aromatikus fajtára vágynak, hosszantartó ízélménnyel, a Tieguanyin egyszerűen az oolongok királya.


A Tieguanyin – “A kegyelem vasistennője” mandarin nyelven –, amely egy előkelő oolong fajta, A Kína Fujian tartományában található Anxi megyében született. Számos különböző legenda létezik, amelyek az eredetéről szólnak. Az egyik egy szegény Wei nevű anxi farmerről szól, akit Guanyin, a kegyelem kínai istennője egy templom mögötti barlanghoz vezetett, ahol megtalálta a teahajtást. Egy másik legenda, amely a korai 18. századból származik, különlegesen kiképzett majmokról szól, akik Fujian Wuyi-hegyének vad teafáiról szedték le ezt a teafajtát. Bárhogy is történt, a manapság Tieguanyinként ismert teát 1741-ben Qian Long császárnak is bemutatták, és a császári udvarral is megkóstoltatták, mielőtt a nyilvánosság számára is elérhetővé vált volna.


1. Miért a kegyelem “vas” istennője?


A név “vas” része a többi teafajtához képesti súlyosságra utal. De egy másik névvel is rendelkezik. Hong Kongban már csak három Tieguanyin pörkölő található, mert a teapörkölés egy fárasztó folyamat, innen származik a Tieguanyin másik neve: gong fu cha (“kemény munka tea”).


Szóval miért is annyira nehéz, szeretetteljes munka a Tieguanyin tea előállítása? Először is, a leveleket hagyni kell elszáradni, fermentálódni és részlegesen oxidálódni, mielőtt megpörkölnék őket, hogy minden nedvességtől megszabadítsák őket. Sok más kínai teával ellentétben a Tieguanyinhoz hasonló oolongokból zöld és fekete tea és készülhet, attól függően, hogy hogyan dolgozzák fel a leveleket.A Jáde Tieguanyint hat órán keresztül finoman pörkölik alacsony hőmérsékleten, és az íze is könnyed és illatos. Az Alaposan Pörkölt Tieguanyint 60 órán keresztül pörkölik magasabb hőmérsékleten, és sötét színű, gazdag, füstös ízzel, ami hosszabb ideig tart a szádban. A hosszabbtávú teaélmények kedvelői általában a sötétebb fajtát szeretik.


Image by WWZXXF from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták