Vietnámi tea: eredet, földrajz, fajták


Hozzáadva: 2020. Július 13. Megtekintve: 820

Vietnám az ellentétek országa, és a teaipar sem kivétel ez alól. A helyszín és a földrajz lehetővé teszi, hogy a szubtrópusi északon és a trópusi délen is termesszenek teát. Vietnám alkotja a tea bölcsőjének egy részét, mégis viszonylag fiatal a teaipara. Folyamatos, villámgyors növekedést mutat az árucikkek piacán, de a teakülönlegességek terén most kezdődik csak az igazi áttörés. Mire számíthatsz egy vietnámi csésze teában?


Az ország és történelemA történelme nagyrészében a tea vietnámban egy kerti növény volt, miközben a vietnámi nemesség körében kialakuló teakultúrát elsősorban Kína és a kínai teák befolyásolták. A szervezett teaipar kialakulása a 19. század végén a francia telepeseknek köszönhető, akik gazdasági lehetőséget láttak a hazai keresletben, akárcsak Észak-Afrikai gyarmataikon. A kezdeti növekedés rövidesen megállt a második világháborúval kezdődő, konfliktussal teli évtizedek során. Azonban a vietnámi gazdaság 1980-as évekbeli megnyitása óta az ipar folyamatosan növekedett, az ország pedig a legnagyobb teatermelők egyikévé vált, jelenleg hatodik a világon.Vietnám egyedi földrajza érdekes különbségeket hoz létre a trópusi dél és a szubtrópusi észak között, ami hatással van az éghajlatra, a mezőgazdaságra és viselkedésre. Az ország kiterjedése észak-déli irányban 1650 kilométer, kelet-nyugati irányban pedig 50-től 600 kilométerig terjed. Területét tekintve Vietnám kicsit kisebb, mint Japán, Németország, és az USA Montana állama, de kicsit nagyobb, mint Norvégia, és Új-Mexikó állama az Egyesült Államokban.Talán még többet mond, hogy egész Vietnám kényelmesen elférne Kína Yunnan tartományában. Mivel a vietnámi tea nagyrészét egy viszonylag kis területen termesztik, amely a legészakibb tartományokból áll, és ez egy viszonylag modern iparágnak számít, a teák sokszínűsége és stílusa meg sem közelíti azt, amit Kínában találhatunk. Még így is, a talaj, domborzat, tengerszint feletti magasság és feldolgozási módszerek különbségei így is számos lehetőséget kínálnak a durva regionális különbségek hiánya ellenére is.Vietnám tartományainak több, mint felében termesztenek teát, de legfőképpen Lam Dong (a középső felföldeken), Thai Nguyen, Phu Tho, Tuyen Quang, Ha Giang (mind északkeleten), és Yen Bai (északnyugaton) tartományokban.
A virágzó teakülönlegesség-piacVietnámban, akárcsak más teatermelő országokban, a kormány és a kereskedelmi szövetséget a mennyiségre, a költségekre, a produktivitásra és a hozamokra koncentrálnak. In Vietnam, as in other tea producing countries, government and trade associations focus on volume, costs, productivity, and yields. Sajnos ténykérdés (különösen Vietnámban), hogy a megtermelt tea nagyrésze egyszerű árucikk, amit tömegében termelnek, és pusztán az ára miatt adnak el.A különlegességek piaca új és növekvő, de továbbra is kis méretű marad. Bizonyíthatóan megnövekedett az igény és a kíváncsiság az “újabb” származású (például vietnámi) minőségi teák iránt, és lassan a teagyártók és -kereskedők is észreveszik ezt a piacot.Bárkinek, aki a különleges vietnámi teákat keresi, három felfedezendő területet tudok ajánlani: hagyományos zöld teát Tan Cuongból, a növekvő oolong tea piacát, és a vad teafákból készülő teák választékát.Tan Cuong – Északkelet-Vietnámi teatermelő területekÉszakkelet-Vietnám, a fontosabb teatermelő területek be vannak számozvaVietnám legismertebb teája, a Thai Nguyen tartományi Tan Cuong-ból származó fekete tea az egyike annak a mindössze két fajtának, amelyeket Védett Földrajzi Jelzéssel (PGI) látott el a vietnámi kormány. A PGI besorolás mindössze néhány, Tan Cuong körüli falura korlátozódik, és eredetileg elvárás volt, hogy a tea Trung Du fajtájú legyen. A Tan Cuong teát, amelyet hagyományosan kampó alakúra tekernek össze, leggyakrabban kis családi vállalkozásokban állítják elő, akik be is gyűjtik, és fel is dolgozzák a leveleket. Nem teljesen tiszta még, hogy a Trung Du fajtára vonatkozó korlátozás továbbra is érvényes marad-e, mivel elindítottak egy programot, hogy a hosszúéletű, de alacsony hozamú Trung Du fajtát folyamatosan lecseréljék magasabb hozamú fajtákra. Nagy kihívás lesz, hogy a tea karakterének és ízvilágának megváltoztatása nélkül lecseréljék a felhasznált növény fajtáját.A tan Cuong tea tipikus ízvilága a frissen vágott fűhöz hasonló, amelyet gyakran fiatal rizs, pörkölt magvak és barnacukor egészít ki. A nyelven egy kis keserűség érezhető, amit egy hosszú (gyakran növényi jellegű) édes utóíz követ. Ez egy olyan tea, ami tetszhet a füvesebb kínai és japán zöld teák kedvelőinek, és könnyebb átmenet lehet a vietnámi vad zöld teák felé, amelyek sok különböző karaktert kínálnak.


Image by Free-Photos from Pixabay


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták