Zöld tea: Egy évszázados japán ital a jobb egészségért


Hozzáadva: 2020. Július 15. Megtekintve: 712

Iszol zöld teát…minden nap? A zöld tea a japánok napi elixírje, amit az édes, földi ízéért, és megszámlálhatatlan egészségügyi hatásáért (gondolj csak a japánok élettartamára!) fogyasztanak. Olvass tovább, hogy még többet megtudj a zöld teáról – a történetéről, a fajtáiról, az előnyeiről, és hogy hogyan áztasd be a tökéletes csésze zöld teát.


1. A zöld tea különböző fajtái és jótékony hatásaik


A zöld tea a japán tea szinonimája. Ez a leginkább fogyasztott ital Japánban, amit az egészségügyi és erősítő tulajdonságai miatt értékelnek nagyra. A zöld tea fogyasztása (緑茶) egy hagyomány ami összefűződött a japán kultúrával, ahol majdnem minden étkezéshez elfogyasztanak egy csésze frissen főzött zöld teát is. Ez egy életmód, és a japán vendégszeretet megtestesülése.


Mielőtt még egyet kortyolnál, beszéljük át a zöld tea történelmét, a fajtáit, és az elfogyasztásának a legjobb módját az optimális egészségügyi hatások érdekében.


A japán zöld tea rövid története


A zöld teát elsőként japán szerzetesek vitték be Japánba, akik Kínában tanultak buddhizmust a Nara és Heian korban, több, mint ezer évvel ezelőtt. Először csak a japán társadalom vallásos osztályai élvezhették, de ahogy elterjedt a teatermesztés, a királyi és más elit osztályok közé is elterjedt.


A 12. században egy Zen pap, akit Myouan Eisainak hívtak, írt egy könyvet Kissayojoki (喫茶養生記) címmel, amiben részletesen ír a tea műveléséről, a zöld tea elkészítéséről, és hogy milyen jótékony hatással van az egészségre és a hosszú életre. A könyvének sikere a teakultúra kialakulásához vezetett Japánban, ahol a társadalom minden osztálya elkezdett zöld teát fogyasztani, és mindennapi életük központi részévé is tették ezt.


2. A japán zöld tea fajtái


A zöld tea a tealevél művelésében és feldolgozásában különbözik a fekete teától, és más teafajtáktól. Maga a tealevél ugyanaz – egy Camellia Sinensis nevű örökzöld bokor levele. A zöld tea megőrzi a friss színét és finom ízét, mert gyorsan feldolgozzák az oxidáció megelőzése érdekében – a tealeveleket átgőzölik és kiszárítják majdnem azonnal a szüretelést követően.


Számos fajta zöld tea létezik, a művelési módszerektől, a termesztési körülményektől, vagy a gőzölési és szárítási folyamattól függően. Minden egyes fajta zöld teának önálló karakterisztikája és íze van, íme néhány a zöld tea fajtáiból:


1. Sencha 煎茶


A sencha a leggyakrabban fogyasztott zöld tea Japánban. Feldolgozásakor csak a legfiatalabb tealeveleket szedik le, amiket átgőzölnek, felgörgetnek, és megszárítanak. A savasság és édesség megfelelő egyensúlyával a sencha egy nagyszerű mindennapos tea.


2. Matcha por


Az élénk zöld színéről felismerhető matchát jó minőségű tealevelekből készítik – amelyeket betakarítás előtt pár hétig árnyékban növesztenek, hogy megerősítsék az ízt és a koffeinszintet. Ezután finom porrá dolgozzák fel, amit hagyományosan a japán teaszertartások alkalmával használnak. Az egyedi földi ízével, és összetéveszthetetlen színével a matcha mára egy keresett hozzávalója lett a találékony modern konyháknak, és egy trendi ízesítője bármilyen wagashi-nak (japán édesség) és nyugati stílusú pékárunak. Többet is olvashatsz a matcha-ról és felhasználási módjairól itt.


3. Gyokuro 玉露


A Gyokuro-t (vagy Jáde Harmatot) gyakran tekintik a legjobb minőségű zöld teának. Akárcsak a matcha-hoz használt tealevelek, a gyokuro-hoz használtak is árnyékban nőnek, ezáltal sokkal koncentráltabb ízt adva a teának. Néhányan édesnek, és kicsit hínárjellegűnek írják le az ízét. Egyértelműen meg lehet ismerni a teát a sötétzöld leveleiről és a páratlan aromáiról. Bármilyen teaszakértő, és a gazdag ízű teákat kedvelő emberek számára a gyokuro ideális választás lehet.


4. Hojicha 焙じ茶


A Hojicha pirított és lehűtött zöld tea. A tealevelek vörösesbarna színűek, és pörkölt ízvilágúak. A Hojicha gyengéd ízű, és kevesebb benne a koffein, ami nagyszerű teává teszi különösen egy kései, nehéz vacsora utánra.


5. Genmaicha 玄米茶


Ez a hagyományos japán tea egy érdekes keveréke a sencha teának és a pirított, puffasztott barnarizsnek, amely egy jellegzetesen pirított gabonaízt ad a teához. Gyengéd ízű tea, majdnem pattogatottkukorica-szerű ízvilággal. Kiváló választás azoknak, akik alacsony koffeintartalmú teára vágynak.


Photo by NipananLifestyle.com from Pexels


Hozzászólások (0)


Érdekes bejegyzéseink

Partnereink írták